Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
08.07.2019.

„Успон за пале борце“ у част погинулих припадника Специјалне бригаде




Свечани испраћај чланова Удружења „Пријатељи 72. Специјалне бригаде“, који крећу у експедицију освајања планинског врха Елбрус, организован је данас испред Градске управе Града Панчева.

Пројекат симболично назван „Успон за пале борце“ део је активности у оквиру обележавања 20 година од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију и трајаће 10 дана.

Испраћају су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан и заступник начелника Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Душко Шљиванчанин.

Пре испраћаја, припадници Удружења имали су пријем у Касарни „Растко Немањић“ у Панчеву где су обишли Спомен собу, упалили свеће и положили цвеће у част свих погинулих припадника Бригаде.

Државни секретар Живковић поздравио је присутне у име министра одбране Александра Вулина и пожелео срећу учесницима експедиције истичући да „чувајући сећање на погинуле саборце чувамо нашу историју и стварамо услове да њихова жртва не буде заборављена“.

Срећан пут и успешно савладавање планинског врха Елбрус припадницима су у својим обраћањима пожелели и генерал Талијан и пуковник Шљиванчанин.

На пут ка освајању врха Елбрус кренуло је 10 припадника Удружења и Специјалне бригаде.

Након успона на врх, припадници Удружења и Специјалне бригаде положиће заставе и развити пано с натписом „Само је небо изнад нас“ на коме се налазе фотографије 11 погинулих припадника некадашње 72. Специјалне бригаде.