Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.06.2019.

Министар Вулин: Српска је стратешки и спољнополитички приоритет Србије




Скуп привредника Републике Српске и Републике Србије
 

- Република Српска је стратешки и спољнополитички приоритет Србије. Ниједну кључну одлуку руководство наше државе никад не донесе, а да не мисли како ће се одразити на Републику Српску и људе који тамо живе. Исто важи када је у питању Министарство одбране и када је у питању овај важан сегмент Министарства одбране - наменска индустрија, рекао је министар одбране Александар Вулин отварајући скуп привредних друштава наменске индустрије Републике Српске и одбрамбене индустрије Републике Србије који је одржан у оквиру међународног сајма наоружања и војне опреме „Партнер 2019“.
 
- У последњих неколико година значајно смо подигли ниво и обим наше међусобне сарадње и тако ћемо наставити да радимо. Све што Србија може да купи, а да долази из Републике Српске, чак и ако постоји на неком другом месту, увек ће узети од Републике Српске – поручио је министар одбране.
 
Министар Вулин је предочио да је за Србију од изузетног стратешког значаја да се производни капацитети Републике Српске очувају и унапреде и да се на нивоу министарстава привреде и финансија Републике Србије и Републике Српске већ разговара о томе да одбрамбена индустрија Србије уђе у власничку структуру одређених предузећа наменске индустрије Републике Српске.

- Можете очекивати и у будућности да ћемо нашу сарадњу унапређивати и да ћемо одвајати више новца, да ћемо настојати да се повезујемо упркос бројним изазовима, упркос томе што се многи намрште када чују да наменска индустрија Србије сарађује са наменском индустријом Републике Српске. Нису сви срећни ни задовољни када чују да ће држава Србија дати све што може да одбрамбена индустрија Републике Српске напредује и јача – рекао је министар Вулин и додао да ће Срби увек водити рачуна о Србима и да ће Србија увек водити рачуна о Републици Српској.
 
Како каже министар Вулин, одбрамбена индустрија Републике Србије биће повезана са одбрамбеном индустријом Републике Српске, а о томе ће водити рачуна Министарство одбране.
 
- Република Српска нема своју војску, али српски народ има своју војску. Баш тако, Република Српска и њен одбрамбена индустрија треба да доживљавају себе, да су у функцији очувања српског народа, без обзира где он живи. То што ви радите за нас је јако важно. Одбрамбене индустрије из Српске и Србије морају да буду повезане, а Министарство одбране и Војска Србије имаће највећу корист од вашег јачања и од вашег даљег развоја – нагласио је министар Вулин.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић истакао је да је министарство које представља први пут отворило свој штанд на сајму „Партнер“, показавши на тај начин колики значај придаје наменској индустрији, као и да ће се на овогодишњем сајму представити 13  компанија из Републике Српске.
 
- Република Српска жели да буде партнер Србији у новој ери развоја српске наменске индустрије. У планирању сигурности и безбедности желимо блиско партнерство између наших компанија и произвођача наоружања и безбедоносних система. Желимо да у партнерству са Владом Србије и компанијама из Србије изађемо на међународно војно тржиште, заједно са свим капацитетима које имају наше компаније, као што су „Орао“ из Бијељине, „Космос“ из Бањалуке и остале – рекао је Петричевић.
 
Присутнима се обратила и помоћница министра за индустрију у оквиру Министарства привреде и предузетништва Републике Српске Соња Товиловић, након чијег обраћања су представници привредних друштава из Републике Српске имали прилику да изнесу кључне информације о производним и технолошким могућностима својих друштава и усмере фокус на потенцијалну сарадњу са произвођачима наоружања и војне опреме из Републике Србије.
 
Одржани састанак је још једна активност у низу коју реализују Владе Србије и Републике Српске са намером да се конкретним потезима унапреди сарадња и повезивање наменске индустрије Републике Српске и одбрамбени капацитети Републике Србије.