Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
11.06.2019.

Припреме ракеташа Војске Србије за гађање на полигону „Шабла“




Припреме ракетних јединица Војске Србије на полигону „Шабла“ у Републици Бугарској све су интензивније како се дан гађања приближава. Свесни да ће сви погледи тог дана бити упрти у небо, наши ракеташи знају да у припремама „на земљи“ ништа не сме да затаји.

На пространом полигону оивиченим стрмом обалом Црног мора, посаде су у средствима, испитују се ракете, проверава техника и усаглашавају сви елементи неопходни да тако сложено гађање буде успешно.

Гађање на „Шабли“ посебно је значајно јер у Србији не постоји полигон на коме би се могло извести па је заједничко гађање са бугарским колегама, које се изводи пети пут од 2010. године, прилика да се теорија примени у пракси. О изазову за сваког ракеташа да своју обуку крунише бојним гађањем, као драгоценом искуству, говори командант другог ракетног дивизиона за противваздухопловна дејства наоружаног ракетним системом НЕВА потпуковник Горан Лекић.

- Овде стичемо многа искуства у вези са бојним гађањем. У прилици смо да са бугарским колегама разменимо знања и искуства и да заједнички дођемо до нових сазнања, што користи обема странама у преношењу на наредне генерације и обликовању обуке нових официра и подофицира – нагласио је потпуковник Лекић додајући да је то пут да у годинама које долазе имамо квалитетан и обучен кадар оспособљен за овакву врсту противваздухопловних дејстава.

У „невској“ посади је и старији водник Свјетлана Матијевић, на дужности оператора ручног праћења, која истиче да је на путу од професионалног војника до првих подофицирских чинова била у прилици да ради са реалним циљевима и тренажној апаратури. Гађање на „Шабли“, како наглашава, биће први пут да искуси лансирање у реалним околностима, јер је до сада била реч само о симулацијама.

На положају ракетног система КУБ са бугарским колегама за гађање припремају се и припадници 310. самоходног ракетног дивизиона за противваздухопловна дејства. Говорећи о предстојећим задацима, командант дивизиона потпуковник Борис Штрк истиче да их очекује гађање падобранске мете са две самоходне ракетне батерије, експериментална гађања за потребе Техничког опитног центра, гађање две падобранске мете и радио-управљиве мете.

- За припаднике јединице гађање је врхунац обуке. Већина оних који ове године учествују на гађању нема искуство лансирања ракете. Лансирање ракете посебан је доживљај и први пут ће имати прилику да се сусретну са стварним околностима, једнаким борбеним условима – наглашава потпуковник Штрк. Он је додао и да је дивизион већ имао прилике да гађа на „Шабли“ па се са колегама из бугарске армије већ добро познају и сарађују имајући у виду да је у заједничком интересу да техника буде исправна у сусрет престојећем гађању.

Први пут на заједничком гађању на „Шабли“ учествују и припадници артиљеријско-ракетних јединица за ПВД који ће извршити гађање лаким преносним ракетним системом „Стрела-2М“. Руководилац гађања наведеним системом мајор Драган Богосављевић подсетио је да је последњи пут овим системом гађање изведено 2004. године.

- Овим системом није гађано дуго, јер у Србији нема адекватних услова за то и велико нам је задовољство што смо добили прилику да гађамо. Овде ће гађање извршити углавном младе старешине, међу којима је и пет потпоручника и очекујемо да они савладају не само гађање, већ и друге улоге органа на стрелишту – истакао је мајор Богосављевић додајући да ће те младе старешине стеченим знањем моћи да наставе с обучавањем нових генерација.

Он је истакао да у извршењу гађања на полигону бугарске армије учествују припадници сва три оперативна састава  Војске Србије.

У оквиру заједничког гађања „Шабла 2019“ врши се и верификационо испитивање ракета система КУБ и НЕВА, а за потребе испитивања балистичких параметара лета ракета на посебно одабраним узорцима ангажован је и 3Д радар Техничког опитног центра. Командир посаде 3Д радара потпоручник Милица Стојковић истиче да је задатак тима који предводи мерење балистичких карактеристика пројектила, као и контрола рада система и посаде на системима.

- То је битно да бисмо увидели колика је успешност извршења гађања, али и да бисмо у будућности унапредили наше системе, пројектиле и рад посада – наглашава потпоручник Стојковић додајући да јој је као младом официру искуство са оваквог гађања веома значајно, јер у нашој земљи не постоје услови за слична гађања па је „Шабла“ прилика за то.