Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.06.2019.

Министар Вулин: Обучена војска је гарант и подршка мировној политици председника



- Мировна политика коју води председник Александар Вучић мора бити подржана снажном и моћном војском.  Обучена, снажна, спремна војска да увек реагује и да увек заштити Србе где год они живе, најбољи је гарант и најбоља подршка мировној политици – изјавио је министар одбране Александар Вулин који је обишао кадете и кадеткиње треће и четврте године Војне академије родова пешадије, артиљерије и оклопних јединица и слушаоце за резервне официре рода пешадије генерација “Март 2019”, који у склопу вишедневног логоровања реализују обуку у војном комплексу „Пасуљанске ливаде“.
 
Министар Вулин је нагласио да Војска Србије посебну пажњу поклања обуци свог старешинског кадра.
 
- Наши будући официри за неколико месеци преузеће у своје руке одговорност за судбину, за животе војника који ће им бити поверени, али и за слободу и безбедност читаве наше земље, изјавио је министар одбране.
 
Командант кадетске бригаде пуковник Иван Орбовић објаснио је да обука кадета завршних година Војне академије представља посебан облик наставе која има за циљ њихово оспособљавање за почетне дужности командира вода у јединицама Војске Србије.
 
- Данас су на Пасуљанским ливадама изведена одељенска гађања из наоружања рода оклопних јединица и пешадије. Овом приликом смо кадете оспособљавали за те почетне дужности и за дужности за које ће они сутра оспособљавати своје потчињене, у саставу својих јединица. Да би то успешно радили, они прво морају да прођу све садржаје, а затим да успешно изводе обуку. У овом првом делу бораве на Пасуљанским ливадама већ десетак дана, након чега следи кратка пауза, а затим ће још две седмице провести на овом истом месту где ће реализовати и тактичке вежбе са бојним гађањима, рекао је пуковник Орбовић.
 
Кадет рода пешадије Марко Јовановић истакао је да је обука захтевна, али уједно и изазовна јер одређена гађања кадети реализују први пут у току школовања.
 
Према речима кадеткиње рода пешадије Миљане Вукашиновић, обука је значајна због стицања нових знања и могућности да се све што је научено у теорији и практично провери.
 
Данашњу обуку кадета 140. и 141. класе Војне академије и слушалаца за резервне официре обишли су и заменик начелника генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковик Горан Радовановић и начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић.