Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.05.2019.

Министар Вулин: Војска се опрема новим возилима, наоружањем и средствима




Министар одбране Александар Вулин присуствовао је промоцији и тест вожњи новог теренског возила Застава НТВ на теренском полигону Центра Националне возачке академије НАВАК.

Министар Вулин је, након што је имао прилику да се на полигону увери у перформансе овог возила, истакао да ће Министарство одбране учинити све да се Војска Србије опрема новим возилима, новим наоружањем и новим средствима.

- Војска Србије не сме да заостаје у технолошком смислу ни за једном другом армијом у нашем окружењу. Као што видите, ми се трудимо да на првом месту купујемо домаћу памет, домаће производе, купујемо оно што наша одбрамбена индустрија сама може да спроведе – нагласио је министар Вулин.

Возило „Застава ТЕРВО“, додао је министар одбране, је нешто што је заиста добра вест за Војску Србије, уколико покаже добре карактеристике.

- Ја се надам да ћемо већ до краја године моћи да уведемо „нулту серију“ и самим тим уведемо ово возило у наоружање Војске Србије – нагласио је министар Вулин.

Говорећи о новом теренском возилу Застава НТВ, в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић је истакао да је реч о возилу које заједнички развијају Војнотехнички институт и фабрика „Застава ТЕРВО“.

- Возило је направљено у две варијанте, по захтеву тактичког носиоца Управе за логистику Генералштаба Војске Србије, а по свим карактеристикама у светском је врху и апсолутно превазилази све што је до сада за ту намену на располагању Војсци Србије. Имамо намере да врло широку флоту разних старих возила, као што су „пух“, „пинцгауер“, као и разна “тамова“ возила заменимо. То је флота која је већ застарела и нити су карактеристике на садашњем захтеваном нивоу, нити је рентабилно у њих улагати – истакао је помоћник министра Милорадовић додајући да систем одбране има веома крупне амбиције према овом возилу.

У кострукционом смислу, нагласио је Милорадовић, изабране су компоненте и главни подсистеми реномираних светских произвођача највише класе, а остало су урадили наши инжењери, стручњаци и радници у предузећу „Застава ТЕРВО“.

- У конструкторским испитивањима возила су прешла више од 2.000 километара, и полигон на коме се налазимо има те потребне услове за одговарајућа напрезања конструкције возила да би се конструктори уверили у њихове карактеристике и евентуално предвидели одговарајуће промене. Возило улази у завршна испитивања ради увођења у наоружање, и очекује се да се тај процес заврши пре краја ове године и да се уђе у „нулту серију“, односно опремање Војске Србије – истакао је помоћник министра Милорадовић.

Реч је о возилу за домаће потребе произвођача „Застава ТЕРВО“ и за сада је урађено у две варијанте – комби и 8 плус 1 и теретно возило камион 2 плус 1 са додатних осам места у товарном сандуку. Возило је намењено за тешке теренске услове, 4 пута 4 погонске конструкције, уз додатну носивост од 1.400 килограма плус 1.700 килограма вуче додатног средства. Планиране су и разне врсте надоградњи за потребе јединица, служби и родова Војске Србије.