Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.05.2019.

Предузеће "Милан Благојевић - Наменска" обележило 70 година постојања




Свечаном академијом у Дому културе у Лучанима предузеће „Милан Благојевић – Наменска“ обележило је велики јубилеј, 70 година од оснивања.

Данашњој свечаности присуствовали су министар одбране Александар Вулин, в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Младен Вуруна, начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић, бригадни генерали Синиша Кресовић и Милан Поповић, бројни представници фирми одбрамбене индустрије, пословни партнери и гости из Србије и иностранства.

Велики јубилеј – 70 година непрекинутог трајања у тешким временима, у тешким условима, рушени, па изнова обнављани, према речима министра Вулина, нешто је чиме не могу да се похвале друге фабрике па и други народи.

- „Милан Благојевић“ је делио судбину своје земље, свог народа и показао да и у најтежим тренуцима и у најтежим временима има храбрости и снаге да се усправи, да се подигне – рекао је министар Вулин.

Он је додао да је то једна од најбољих фабрика одбрамбене индустрије Србије, која највећи део свог пласмана остварује у инстранству, кроз извоз и тиме доприноси резултатима читаве наше индустрије.

- „Милан Благојевић“ има један посебан задатак, а то је да на првом месту води рачуна о способности Војске Србије, јер он постоји да би Војска Србије била наоружана, била спремна и сигурна да брани своју слободу. У складу са смерницама председника Вучића и у складу са политиком коју је водио као председник Владе, Министарство одбране ће наставити да сарађује са „Миланом Благојевићем“ и наставиће да улаже и у „Милан Благојевић“ и у одбрамбену индустрију Србије – изјавио је министар Вулин.

Како министар наглашава, одбрамбена индустрија Србије је стратешко опредељење, стратешка грана која много значи и Војсци и читавој држави.

- Војсци значи зато што смо у стању да се са оваквим колективима опремамо и наоружавамо по далеко нижим ценама него што би то било могуће на светском тржишту и да на тај начин одржавамо корак за другим војскама света, а да не морамо да оптерећујемо државни буџет у толикој мери. Значи и читавом нашем народу, значи и читавој нашој земљи.

Министар је поновио да ће се улагања у одбрамбену индустрију и „Милан Благојевић“ наставити, а као предуслов који је неопходан за сваки економски успех, министра истиче политичку стабилност, јер „чувајући политичку стабилност, чувајући сигурност и мир ове земље, ми можемо да се развијамо и можемо да напредујемо“, поручио је министар Вулин.

Изложивши укратко препреке и изазове на које је предузеће „Милан Благојевић – Наменска“ наилазило у протеклих 70 година пословања, генерални директор Радош Миловановић посебно је истакао оно чиме се предузеће данас поноси.

- Последњих 10 година протекло је у непрекидној борби за унапређење технологије, побољшање услова рада и подизања квалитета производа, опстанку и освајању новог тржишта. Данас смо поносни јер смо самопрегорним, даноноћним радом успели да српски барут постане светски бренд. У јакој и оштрој конкуренцији освојили смо тржишта на пет континената. Извозимо у више од 30 земаља света. Истовремено, успевамо да задовољимо све потребе Војске Србије. Наш први задатак је производња енергије која покреће читаву индустрију наоружања и војне опреме наше земље.

Како Миловановић истиче, Влада Републике Србије препознала је значај и улогу тог предузећа и улагањима подржала његов развој.

У знак захвалности за сарадњу, подршку и поверење у протеклом периоду, предузеће "Милан Благојевић - Наменска" доделило је плакете најистакнутијим институцијама и пословним партнерима.

Плакету, коју је добило Министарство одбране, примио је министар одбране Александар Вулин, а генерални директор Миловановић уручио је плакете и представницима Војне контроле квалитета Министарства одбране, Техничког опитног центра Војске Србије, предузећа "Први партизан – Ужице“, "Слобода – Чачак“, "Крушик – Ваљево“, Техничког ремонтног завода - Крагујевац, фирми "ЕМЦО" из Бугарске, "Ромарм" из Румуније, "Игман" и "Претис" из Босне и Херцеговине, "Eurobusiness" из Мађарске.

Признање Министарства одбране, додељено предузећу "Милан Благојевић - Наменска" и плакету која је за лични допринос развоју и напретку предузећа додељена генералном директору тог предузећа, Радошу Миловановићу уручио је министар одбране Александар Вулин.

Предузећу из Лучана, које је важан део одбрамбеног система Републике Србије и замајац развоја Општине Лучани, додељено је и традиционалне признање Привредне коморе Србије, које је генералном директору предузећа уручила Нермина Љубовић.

У уметничком делу данашње свечаности, наступили су вокални солисти Катарина Божић и Оливер Њего у пратњи Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички".