Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.05.2019.

Министар Вулин у Прибоју: За 745 малих акционара „ФАП-а“ одређено 129 милиона динара



Министар одбране Александар Вулин обишао је данас предузеће "ФАП корпорација" а.д у Прибоју, где је присуствовао пријему нових теретних моторних возила ФАП 3240 БС/АБ 8x8 за Војску Србије.

Министар Вулин је, након обиласка, истакао да је град Прибој са околином од стратешког значаја за Србију.

- Људи овде морају да остану, а да би остали морају да имају посао да би њихове породице могле да живе, да раде, да се локална самоуправа развија. На првом месту морају да имају посао и Влада Републике Србије и председник Републике Србије воде рачуна о овом крају и брину о њима – нагласио је министар одбране.

Према његовим речима, Влада Републике Србије 9. маја донела је закључак у складу са политиком председника Вучића да се овај крај сачува и унапреди.

- Закључком је за 745 малих акционара „ФАП-а“ одређено 129 милиона динара који ће бити исплаћени у наредних неколико дана. Сва она потраживања која су остала и која смо договарали када је вршена трансформација „ФАП-а“, за неколико дана биће исплаћена и држава више ништа неће дуговати ни једном малом акционару – истакао је минстар одбране, додајући да је данас одржана и седница Надзорног одбора на којој је операционализована и спроведена та одлука.

Министар Вулин је нагласио да ће 129 милиона динара бити исплаћено за 745 радника те фабрике. Захвалио је запосленима у том прибојском предузећу на верности и упорности, додајући да држава брине о њима.  

- „ФАП“ је предузеће од стратешког значаја за Војску Србије, јер Војска Србије хоће да се модернизује, да напредује и да иде у складу са највишим светским трендовима. Возило које сте могли да видите на нашој великој паради у Нишу је возило које није само прототип већ возило које је данас предато на употребу Војсци Србије, које ће користити и које ће ускоро бити део нашег наоружања. Прошле су деценије од како смо куповали нове камионе, од како смо куповали нове камионе и технику и све то говори о једној новој, снажнијој и модернијој Војсци Србије. „ФАП“ ће наставити да ради за Војску Србије и ове године Војска је определила око 315 милиона динара за возила која ће набавити у „ФАП-у“ – нагласио је министар Вулин и додао да је будућност те фабрике и свих запослених сигурна и извесна и само треба да раде за своју Војску, за коју су и до сада радили са посебним еланом.

Након примопредаје моторних возила, генерални директор „ФАП корпорације“ Ранко Вуковић је истакао да је данас Војсци Србије испоручено најбоље возило које је та фабрика до сада произвела, а које до сада није било у употреби у нашој војсци.

- Влада Србије и Министарство одбране је препознало да, осим тих тешких тренутака кроз које је „ФАП“ пролазио, треба га подржати, уложивши одређена инвестициона средства која су већ показала ефекте. Дошли смо до тога да имамо једно врло квалитетно возило за Војску Србије, што је производ који ће омогућити нашој фабрици да се покаже и на неким другим тржиштима - нагласио је директор Вуковић и нагласио да то предузеће има подршку Владе и ресорног министарства, што ће помоћи изласку на цивилно тржиште у будућности.

Председник општине Прибој Лазар Рвовић захвалио је министру Вулину на још једној посети „ФАП корпорацији“, али и за то што је Војска Србије присутна у тој фабрици и у граду Прибоју.

- То показује стратешко опредељење државе да „ФАП“ мора да опстане. Ми смо данас сведоци примопредаје једног доброг и квалитетног возила, а добро је и то што та фабрика може да направи још добрих возила – истакао је Рвовић и додао да присуство Војске у том граду доста значи, јер „где је војска, ту је и држава“.

Говорећи о значају возила која су данас предата на употребу Војсци Србије, пуковник Драгиша Зинаја из Управе за логистику Генералштаба Војске Србије истакао је да је реч о новим возилима која имају нову форму точкова 8x8, а и која се по својој носивости и снази издвајају од свих осталих возила која су до сада распоређена у Војсци Србије.

- Возила ће бити од великог значаја за покретљивост јединица Војске Србије и већ до краја овог месеца биће упућена на терене у склопу наших редовних вежбовних активности – нагласио је пуковник Зинаја.

Данашњој примопредаји возила присуствовали су и в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор др Младен Вуруна, в.д. дужности начелника Управе за логистику Генералштаба пуковник Чедомир Дупор и директор Војнотехничког института пуковник др Бојан Павковић.