Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
13.05.2019.

Састанак министра одбране са ректором Универзитета националне одбране Кине




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са ректором Универзитета националне одбране Народне Републике Кине генерал-потпуковником Зенг Хеом.

Министар Вулин је истакао да је недавни сусрет председника и врховног команданта Александра Вучића и председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга у Пекингу још једном показао да су тренутни билатерални односи две земље најбољи у њиховој историји, истичући „челично пријатељство" два народа.
Министар одбране изразио је велику захвалност на чврстој подршци Кине легитимним захтевима Републике Србије за очување територијалног интегритета и националног суверенитета, као и на посебној подршци кинеске стране  у Савету безбедности УН, али и јасној и доследној подршци Кине у онемогућавању нелегалног чланства тзв. Косова у међународним организацијама.

Србија чврсто и принципијелно, пренео је министар Вулин, подржава политику „једне Кине“, уз пуно поштовање и уважавање ставова Кине у односу на решавање питања Тајвана и Тибета.

Министар Вулин је истакао и да Република Србија пружа пуну подршку кинеској иницијативи „Један појас, један пут“ и активно је ангажована у оквиру механизма сарадње Кине са земљама Централне и Источне Европе .

Свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије, оцењено је на данашњем састанку, добија потврду и кроз све садржајнију сарадњу у области одбране, која је квалитетна и у узлазном тренду.

Министар Вулин је подсетио да је у протеклом периоду значајно унапређена војноекономска и војнотехничка, а улажу се напори и ка унапређењу војномедицинске сарадње. Значајна сарадња остварује се и на пољу војног образовања, о чему сведочи и чињеница о досадашњем школовању припадника две војске  на различитим облицима усавршавања у универзитетима одбране у Пекингу и Београду.

Министар Вулин је изразио уверење да ће током посете и разговора у Универзитету одбране, бити пронађени и модалитети за даље унапређење војнообразовне сарадње.