Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.05.2019.

Обележено две деценије од погибије пилота пуковника Миленка Павловића



Тачно у 12.04 часова прелетом два “мига 29” на небу изнад Ваљева, парастосом и полагањем венаца започело је обележавање две деценије од погибије пилота пуковника Миленка Павловића који је живот изгубио изнад Ваљева на данашњи дан 1999. током НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Крај спомен-обележја пилоту Миленку Павловићу у Ваљеву венац је положила и делегација Војске Србије коју је предводио командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Жељко Билић, а потом су венце и цвеће положили чланови његове породице, колеге, МУП-а, града Ваљева, Осечине, Српске православне цркве, Удружења бораца и фабрике "Крушик".

Венци су данас положени и на спомен-обележје у селу Бујачић крај Ваљева, на месту пада авиона пуковника Павловића.

На академији под називом "Плава линија живота" у ваљевском Центру за културу, која је уследила, бригадни генерал Жељко Билић, командант 204. ваздухопловне бригаде подсетио је да је пуковник Павловић погинуо бранећи своју отаџбину, извршавајући најсветлији и најсветији чин, жртвујући себе за одбрану свога народа. Он је додао и да после 20 година, сећање на храброст, несебичност, патриотизам и јунаштво пилота пуковника Миленка Павловића не бледи, већ само јача.

Манифестација је настављена свечаним отварањем улице у Осечини, која је понела име храброг пилота. У сали Народне библиотеке у Осечини одржана је и свечана академија у част Миленка Павловића и премијера филма "Повод", као и наступ хора Министарства одбране "Станислав Бинички".

Манифестацијом “Дани сећања на пилота пуковника Миленка Павловића” припадници 204. ваздухопловне бригаде РВиПВО и грађани ваљевског краја показали су да ни после 20 година не бледи сећање на храброг пилота пуковника Миленка Павловића.

Сутра се манифестација наставља у родном селу пуковника Павловића у Горњем Црниљеву, где ће бити положени венци и одржан културно-спортски програм.

Пуковник Миленко Павловић рођен је 5. октобра 1959. године у Горњем Црниљеву. После војне гимназију у Мостару, завршио је Ваздухопловну академију у Задру. Био је пилот Војске Југославије и командант 204. ловачко-авијацијског пука. Погинуо је у борби са НАТО агресором изнад Ваљева 4. маја 1999. током бомбардовања СРЈ. Добитник је бројних признања и одликовања.