Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
03.05.2019

Војно здравство јаче за 113 здравствених радникаНаставак политике председника Вучића како да задржимо и сачувамо људе
 
Пријем у стални радни однос 113 медицинских радника који ће углавном радити на Војномедицинској академији, Војној болници Ниш, Војној болници Нови Сад, уопште у војном здравству, наставак је политике председника Вучића како да задржимо и како да сачувамо људе у нашем систему. Ово су људи који су дуго чекали на пријем у стални радни однос, али људи који воле своју земљу и професију и који и на овај начин показују да хоће да остану ту – истакао је министар одбране Александар Вулин, који је у присуству начелника Управе за војно здравство бригадног генерала др Угљеше Јовичића, данас уручио 113 решења о пријему у радни однос на неодређено време припадницима Управе за војно здравство у Великој ратној сали Старог Генералштаба.

Према његовим речима, сваки напредак наше политике се мери по томе колико смо учинили живот људи бољим и лакшим.
 
- Припадници војног здравства данас могу да кажу за себе да се њихов рад цени, да ће остати овде и да ће наставити да доприносе својим радом и својој земљи и војсци – поручио је министар Вулин.
 
Говорећи о значају данашње свечаности, начелник Управе за војно здравство генерал Јовичић је истакао да је то велики дан за војно здравство, додајући да у својој дугој медицинској и војној каријери није доживео да у једном дану више од 100 људи буде примљено у стални радни однос и да се на тај начин војно здравство у кадровском смислу оснажи.
 
- Уз јубилеј 180 година трајања, колико ове године обележава војно здравство, ово је најбоља порука и честитка. Захваљујем министру Вулину и руководству Министарства одбране који су препознали потребу добре кадровске политике у војном здравству – нагласио је генерал др Јовичић додајући да је данас задовољство бити овде и гледати те младе људе и њихов ентузијазам, који представља будућност војног здравства.
 
Како је истакао начелник Војномедицинске академије пуковник др Мирослав Вукосављевић, у ту установу је примљено 105 лица медицинске струке и осталих профила.
 
- То је велики успех за ВМА и за војно здравство, али и за Министарство одбране у целини. Неизмерно смо захвални и хтео бих да нагласим да оно што је министар одбране обећао у јулу 2017. године, то је данас и испуњено – нагласио је пуковник др Вукосављевић, додајући да је примљен проверен кадар и људи који воле ВМА, као и да је сигуран да ће њихов рад и убудуће бити потврда указаног поверења.
 
Међу онима који су данас добили решења о сталном радном односу је и специјалиста фармације Нева Медић која је већ осам година запослена у Служби за фармацеутску делатност ВМА.
 
- Велика је срећа, изборили смо се сви заједно и желим да захвалим и Министарству одбране и Војсци Србије, а посебно војном здравству, јер наша занимања су специфична, уз пацијенте смо и уз стално усавршавање, а овај уговор о сталном запослењу је велико растерећење – наглашава Нева Медић, додајући да тај статус отвара могућности за планирање сигурније будућности.
 
Уговор о сталном запослењу данас је уручен и др Немањи Ранчићу, научном сараднику који је запослен у Центру за клиничку фармакологију ВМА од 2012. године по уговору на одређено време.
 
- Ово је велики тренутак не само за мене, већ и за читаву моју породицу, због наше заједничке сигурности и стабилности. У професионалном смислу ово ми изузетно значи јер могу да напредујем, јер могу даље да градим своју професорску каријеру – нагласио је др Ранчић.

На основу одлука министра одбране донетих у фебруару и марту 2019. године реализован је непосредни пријем лица у службу на неодређено време у Управу за војно здравство за лица до сада запослена на одређено време и по уговору о повременим и привременим пословима, чиме је спречен одлив кадра из дефицитарних грана медицине и фармације.
 
Реч је о медицинским техничарима, затим лекарима, фармацеутима и другим занимањима у војном здравству. На овај начин донето је значајно решење у области кадровске политике које умногоме доприноси оснаживању војног здравства и наставак је континуираног улагања у војни санитет наше земље.