Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.04.2019.

Додела признања и награда поводом Дана Војске Србије




- Војска Србије своју снагу дугује људима. Ми смо данас наградили најбоље припаднике Војске Србије и они су изабрани на основу мишљења њихових колектива и на основу људи са којима раде. Војска Србија није плаћеничка војска, већ је то војска људи који воле свој посао, воле свој позив и који изнад свега воле Србију, који изнад свега воле свој народ. Ово је наш начин да покажемо да препознајемо ко су најбољи међу нама и да их на овај начин наградимо – истакао је министар одбране Александар Вулин на свечаности уручивања признања и награда за учињено дело, резултате од посебног значаја, најбоље спортисте, као и војне спомен-медаље за достигнућа у спорту припадницима Војске Србије поводом Дана Војске Србије која је данас одржана у Великој ратној сали Старог Генералштаба.



Он је нагласио и да је спорт у Војсци Србије веома важан, додајући да је ово последњи пут да се награђују спортисти, а да не стоје испред своје спортске чете.
- Војска Србије ће увести и спортску чету, која ће окупљати најбоље припаднике Војске Србије и најбоље спортисте, али и оне који репрезентују нашу земљу пред читавим светом, бројне репрезентативце из различитих спортова који ће приступити Војсци Србије и који ће наставити да се такмиче и да тренирају и нама значајно помоћи да и ми више научимо, да се обучимо и да у униформи Војске Србије чувају нашу част и бране наше боје пред читавим светом – нагласио је министар Вулин захваливши компанији "Моцарт" и Удружењу осигуравача Србије који су обезбедили материјалне награде овом приликом, али и што су показали да наша шира заједница поштује припаднике Војске и да их цени и да је ово начин да им то и покаже.

Признања и награде, уз честитке, су награђенима уручили министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, а ове године, први пут поводом Дана Војске, додељена су о признања за успехе у војном спорту.



Директор корпоративних комуникација компаније "Моцарт" Борјан Поповић изразио је задовољство што је и та компанија у прилици да сарађује са институцијом као што је Министарство одбране и помогне њеним спортистима.

- Компанија "Моцарт" на неки начин живи од спорта, па када год смо то у могућности трудимо се да спорту то и вратимо, али не само спорту, већ и заједници у којој послујемо. Мислим да је сарадња са Министарством одбране и Војском Србије прави начин за то – нагласио је Поповић истичући, у име те компаније, понос што је за бар мали део великог успеха војних спортита заслужна компанија "Моцарт".

Поводом Дана Војске Србије, за учињено дело и постигнуте резултате од посебног значаја награђени су заставник Саша Вељић - за спасавање живота и отклањање последица елементарних и техничко-технолошких несрећа, разводник Ђуро Борбељ – за постигнуте резултате у области културе, традиције и спорта, старији водник Далибор Анђелковић – за постигнуте резултате у области културе, традиције и спорта, капетан фрегате Саша Струњаш – за ванредно запажене резултате и исказано изузетно залагање и пожртвованост приликом обављања редовних дужности војних лица – најбоље војно лице, војни службеник Игор Перић – за ванредно запажене резултате и исказано изузетно залагање и пожртвованост приликом обављања редовних дужности цивилних лица – најбоље цивилно лице и војни службеник мр Надица Козић – за постигнуте резултате у области науке и развоја НВО – најбољи истраживач.



Добитници награда за најбоље спортисте у Министарству одбране и Војсци Србије у протеклој години су заставник 1. класе Мирољуб Јанићијевић – најуспешнији спортиста у мушкој конкуренцији, капетан Невена Јовановић - најуспешнији спортиста у женској конкуренцији, Војна репрезентација Србије у футсалу – најуспешнија спортска екипа у мушкој конкуренцији и Војна репрезентација Србије у атлетици – најуспешнија спортска екипа у женској конкуренцији за и војни службеник Снежана Станчетић – за допринос развоју спорта.

Војним спомен-медаљама за достигнућа у спорту, поводом Дана Војске одликовани су капетан Невена Јовановић, војни службеник  Ксенија Бубњевић , десетар Наташа Чулафић, потпоручник Весна Ракић и војни службеник Снежана Станчетић.

У име добитника награда за учињено дело и постигнуте резултате од посебног значаја обратио се капетан фрегате Саша Струњаш, који се захвалио на части и указаном поверењу које те награде симболизују. Он је, такође, истакао да су за награде заслужни и сви чланови колектива у којима раде, као и њихове породице, доприносећи својим радом свакодневно подизању угледа Војске Србије међу грађанима. Награде ће, поручио је у име награђених капетан фрегате Струњаш, бити подстрек за још боље резултате у будућности.



Капетан Невена Јовановић, која је за достигнућа у спорту одликована војном спомен-медаљом, обраћајући се у име награђених спортиста, захвалила је министру одбране на пажњи која се посвећује развоју војног спорта у Министарству одбране и Војсци Србије, додајући да су и данашња свечаност и додељене награде само један од показатеља те посвећености.