Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.04.2019.

Састанак министра Вулина и министра Бенка




Пред почетак заједничке седнице влада Републике Србије и Мађарске, која се одржава данас у Суботици, министар одбране Александар Вулин састао се са министром одбране Мађарске Тибором Бенком.

Министри Вулин и Бенко истакли су важност даљег унапређења војно-војне сарадње указујући на значај наставка реализације заједничких вежби „Iron cat“ („Гвоздени мачак“) и „Neighbours“ („Комшије“) које се већ традиционално одржавају.  Такође, договорен је наставак даље сарадње у области АБХО, војномедицинске службе и мултинационалних операција, као и разменa инструктора и различити облици едукације.

Министар Вулин је захвалио мађарском колеги на њиховом значајном учешћу у Кфору и похвалио је оспособљеност и професионалност мађарских војника у овој мисији.

Министар Бенко је нагласио да не подржавају успостављање "војске Косова" по садашњем принципу већ да наведени процес треба да буде у складу са међународним правом и конвенцијама али и прихватљив за Републику Србију.

Билатералном састанку министра Вулина и Бенка присуствовали су и в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић и начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Ранковић.