Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
23.03.2019.

Министар Вулин: Нећемо радити другим народима оно што су радили нама



- Србија ничим није изазвала ни узроковала НАТО агресију, баш као што ни наша побијена деца ничим нису заслужила да буду убијена. Србија је урадила оно што би урадила свака слободна земља, борила се и бранила од терористичких напада, а зато је, уместо награде и признања, доживела да буде нападнута и буде бомбардована, изјавио је министар одбране Александар Вулин на Међународној конференцији “Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва” која је организована у оквиру обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије на СРЈ.
 
Он је подсетио да није први пут у историји српског народа да га нападају већи, да му побију децу и одузму земљу, али је први пут да су се ратни савезници, са којима смо у два светска рата изгубили више од два милиона живота борећи се за заједничке вредности слободе и правде, ујединили са онима против којих смо се у тим ратовима борили, управо зато што нису веровали у те идеје.
 
Према речима министра Вулина, време у којем је српски народ учен и скоро васпитаван да је НАТО агресија заправо била изазвана и да су Срби сами криви за свако зло које их је задесило, део је прошлости.
 
- Од 2000. до 2012. године српском народу је било забрањено да говори и да се сећа НАТО агресије. Први човек који је имао храброст да изађе и каже да је у питању НАТО агресија, а не НАТО акција или НАТО операција, је био тадашњи председник владе Александар Вучић, рекао је министар одбране.
 
Одлуку да Србија буде војно неутрална, министар Вулин види у опредељености Србије да буде слободна.
 
- Србија је изабрала да буде војно неутрална и нећемо постати чланица НАТО пакта макар били последња земља у Европи која није чланица НАТО пакта. И докле год је Александар Вучић председник државе Србије, докле год води државу, ми нећемо бити чланица НАТО пакта. Тако смо изабрали и зато што су нас бомбардовали, али на првом месту зато што никада нећемо да будемо у прилици да по туђем наређењу радимо другим народима оно што су радили нама. Србија је изабрала да буде слободна. Србија је изабрала да буде војно неутрална, поручио је Александар Вулин.
 
У име српског народа, министар Вулин је захвалио свим учесницима Конференције који су данас, као и пре 20 година, у најмрачнијем часу српске историје – за време НАТО агресије, имали храбрости да буду уз Србију и Србе и проносе истину о агресији у свету.
 
- У тим тешким и најмрачнији тренуцима, када су све политичке елите овог света мирно посматрале како се убија један, мали бројем, али народ жељан слободе, уз нас су били храбри појединци. Двадесет година касније, они су се скупили овде, у Београду, да виде народ који је другачији, који је храбар као онда, али који се опоравио од времена од 2000. до 2012. године, народ који има храбрости да ствари назове правим именом. Желим да им захвалим у име читавог српског народа. Када је било тешко, они су у својим земљама, где су били због тога критиковани и нападани, говорили истину о Србији, рекао је министар Вулин и поручио да је Србија земља која памти и да су Срби народ који не заборавља никада ни добро ни зло.
 
Организатори Међународне конференције, којој су се одазвали бројни експерти међународног права, историјских, војних и политичких наука, социјалних и хуманитарних организација из земље и иностранства, су Београдски форум, Клуб генерала и адмирала Србије, СУБНОР Србије и Друштво српских домаћина.
 
Више од 70 пријављених говорника изнеће своје виђење агресије и изразити подршку српском народу и његовом руководству за упорно супротстављање сили и пожртвовање херојској одбрани права малих народа на суверенитет и сопствени избор.