Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.02.2019.

Разводник Милица Ђекић добитница признања „Најплеменитији подвиг године“



У Скупштини града Београда свечано су уручене плакете за најплеменитији подвиг године, које 56. пут заредом додељују „Вечерње новости“ појединицима и организацијама који су својим херојским, хуманим и несебичним делима обележили годину за нама.

У традиционалној акцији „Најплеменитији подвиг године“ жири којим је председавао академик Матија Бећковић, одлучио је да специјална сребрна плакета оде у руке разводника Милице Ђекић из 27. механизованог батаљона Друге бригаде копнене војске из Краљева, која је спасила живот Славици Милић у селу Лопатница, када ју је извукла из набујале реке.

Разводник Ђекић истакла је да јој признање за „Најплеменитији подвиг године“ свакако ласка, јер је сврстава међу хероје који се обележили годину за нама.

Милица је, док је била на годишњем одмору у етно-селу Лопатница који је у власништву њеног очуха и мајке, спасила живот мештанки која је упала у набујали поток који протиче покрај етно-села.

- Жена је покушавала да стабло које је нанела вода одгурне, међутим, бујица ју је повукла и она је упала у воду – каже Милица и додаје да је без размишљања, на очухове повике, излетела из куће и потрчала поред воде.

- После неких 200-300 метара жена се ухватила за грану и тада смо је сустигли, ускочили у воду и извукли је – препричава разводник Ђекић ситуацију која ју је сврстала у хероје. Награда коју је данас добила не чини је већим човеком него што јесте, а највећа награда је сазнање да је некоме помогла.

Признање за показано херојство уручио јој је академик Матија Бећковић, а међу првима на награди је честитао командант 27. механизованог батаљона Друге бригаде копнене војске мајор Бобан Илић.

Поздрављајући присутне на данашњој свечаности, главни и одговорни уредник „Вечерњих новости“ Милорад Вучелић истакао је да овогодишњи подвижници не долазе само из Србије, већ и из света, те шаљу слику свима ко су и шта су Срби.

Академик Матија Бећковић је у име жирија изразио задовољство што већ 56. пут пред очи јавности излазе хероји човечности и племенитости, додавши да у акцији „Вечерњих новости“ место налазе само истински хероји и њихови племенити подвизи, чији се примери износе на видело као оно најбитније за судбину човека, а не нешто узгредно и споредно.

Полицајац Милош Милошевић из Алексинца, добитник је 56. престижне титуле најплеменитијег појединца у минулој години који се голорук бацио на помахниталог нападача испред кафића “Манила”, који је аутоматском пушком пуцао на радника обезбеђења и пролазнике, ранивши пет особа.

Златну плакету за најплеменитији колективни подвиг жири је доделио петорици Банаћана који су донирајући кожу спасли живот двојици радника НИС-а, док је храбром Милораду Јовановићу из Белегиша постхумно додељена златна плакета за најплеменитији подвиг, јер је спасавајући живот унуке Александре која се давила у Дунаву, Милорад дао свој живот.

Златну плакету за дечји подвиг жири је доделио Огњену Дамљановићу из Ужица, који је спасао четворогодишњег Лазара из ледене, набујале Ђетиње.

Осим разводника Ђекић, сребрне плакете “Вечерњих новости” добили су Владета Зарубица, Војин Радовић и Веско Божовић из Подгорице, учитељица Горица Димитријевић из Крагујевца, полицајци Немања Тривун и Ђорђе Елек из Фоче, монаси манастира Зочиште код Ораховца, Марко Јовановић из Ниша, ватрогасац Драган Вујовић из Ужица, Наташа Младеновић из Јежевице и Предраг Адамовић из Бањалуке.

Припадници Војске Србије у години за нама више пута показали су своју хуману страну помажући грађанима у најтежим ситуацијама, неретко ризикујући своје животе, и доказали да Србија увек може да рачуна на своју војску.