Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
08.02.2019.

Председник Вучић: Градимо бољу будућност Србије



Полагањем камена темаљаца у Врању и Нишу данас је почела изградња првих од укупно планираних 8.022 јефтина стана за припаднике сектора безбедности – Министарство одбране и Војску Србије, МУП, Безбедносно-информативну агенцију и Управу за извршење кривичних санкција Министарства правде.

Камен темаљац у Врању положио је председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, док је у Нишу то учинила премијерка Ана Брнабић.

Министар одбране Александар Вулин и министарка правосуђа Нела Кубуровић присуствовали су почетку изградње јефтиних станова у Нишу, а свечаности у Врању присуствовали су министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и директор БИА Братислав Гашић.

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић истакао је да данас у Врању и Нишу почиње изградња јефтиних станова за припаднике служби безбедности и да му је драго што ће људи из Војске, Полиције и БИА своју будућност везати за југ Србије и Врање, чиме ћемо бити сигурнији и знати ко нас чува, ко помаже грађанима да се осећају сигурно и безбедно.

Он је нагласио да се у првој фази у Врању гради 186 станова, а да је до сада обезбеђен новац да се на нивоу целе Србије изграде 8.022 стана.

– То је живот за више од осам хиљада породица. То значи будућност за њих, али и сигурну будућност за све нас – рекао је председник Вучић и додао да ће у Врању станови бити најјефтинији и да ће њихова цена бити 400 евра по квадрату, уз врло добру и квалитетну градњу и рок отплате од 30 година.

Према његовим речима, данас се у Врању не прича о будућности, она се не сања и не замишља, већ се будућност буквално гради, а то је могло да се види и јуче у Владичном Хану, а данас у Сурдулици, Грделици и у Врању.

– Свесни смо колико та будућност зависи од нас, од нашег рада, од спремности да је направимо, од количине труда коју у њу улажемо –рекао је председник Вучић, истичући значај нових инвестиција и нових фабрика које су до сада и ових дана отворене.

Подсећајући на прошлост када су фабрике уништаване, градови Србије остајали без перспективе,  а „групе политичких пљачкаша“ се богатиле, председник Вучић је истакао да је тако одузимано време и будућност Србије, али је сада важно да Србија крене напред.

– Србија је кренула усправна и поносна баш тамо где јој је и место, у будућност коју пре свега сама гради и у време у којем ће се и у Врању и у Хану и у Сурдулици, али и у Нишу, Лесковцу, Митровици, Краљеву, Крагујевцу и у сваком другом месту видети и живети живот достојан живљења. Све што радимо и све што смо до сада урадили посвећено је том животу. Оном којем нису потребне велике речи, који не трпи више да га било ко лаже, оном који неће обећања ни празне приче, него хоће да неко за њега ради, да му буде подршка, да га чува и да му обезбеђује будућност. То се данас дешава и овде и у сваком другом граду у Србији – подршка будућности – рад, рад за будућност, чување будућности и обезбеђивање будућности – рекао је председник Вучић и додао да ће тај посао бити завршен онда када станови буду готови и када се припадници Војске, Полиције и служби безбедности уселе најпре у 186 станова, а онда у још више, када обезбедимо јефтине станове за младе, за оне који се баве науком, када им омогућимо да буду на свом, да на том своме сањају, праве породице и раде.

– Идемо напред, идемо у сутра, идемо и градимо земљу своје деце. Идемо у будућност. Право напред – рекао је председник Вучић и захвалио свима који су допринели овом пројекту.

На свечаности у Нишу, председница Владе Ана Брнабић истакла је да су данас истовремено, председник Вучић у Врању, а она у Нишу, на истом задатку – да на још један начин покажу да брину о својим грађанима, да брину о најважнијим стварима, о томе какав је квалитет живота наших грађана, какав је њихов стандард, да ли су срећне и задовољне њихове породице, да ли можемо да урадимо нешто што им даје перспективу да остану овде, у Нишу и у Србији.

– Али такође смо председник и ја данас на истом задатку, а то је да овим покажемо да испуњавамо обећања и да наше речи нису празне речи, да оно што кажемо, на томе радимо, какви год били изазови и да на крају то сви заједно, заједничким снагама и урадимо, за све наше грађане – истакла је премијерка Брнабић.

Говорећи о овом пројекту станоградње, она је истакла да је замисао да се на један најконкретнији начин изрази захвалност свим припадницима снага безбедности Републике Србије, који раде најтеже и најопасније послове.

– Да се на најконкретнији начин захвалимо за то што сте спремни да жртвујете и своје животе ако треба да би сачували наше, да би сачували безбедност свих грађана Републике Србије. И овим вам на још један начин кажемо велико хвала, и вама и вашим породицама које су, такође, поднеле велику жртву тиме што ви радите овај посао за вашу земљу и ваше грађане – поручила је председница Владе.

Она је, такође, истакла да су изабрани баш ови градови јер су припадници снага безбедности питани где су станoви најпотребнији.

– У првој фази, као што је и председник рекао, укупно ће бити 8.022 стана. У Нишу, од тог броја, биће чак 2.400 станова, а данас смо ставили камен темељац за 190 од тих 2.400. Као што је председник рекао, градимо будућност Србије – истакла је премијерка Брнабић, додајући да је недалеко одавде, недавно постављен и камен темељац за научно-технолошки парк, како би Ниш постао иновациони центар Србије, град електронике.

Премијерка Ана Брнабић такође је истакла да је планирано да се у приближно исто време заврше ових 190 станова и научно технолошки парк и позвала све да се тада поново сви окупе како би то свечано обележили – усељење младих генијалаца и првих породица припадника служби безбедности.

Међу припадницима Војске Србије који су данас присуствовали полагању камена темељца за изградњу станова за припаднике снага безбедности је и поручник Стефан Милосављевић, припадник Треће бригаде копнене војске, који је истакао да не крије задовољство што ће изградњом ових станова бити омогућено да на брз и јефтин начин припадници система одбране реше стамбено питање.

– Ови станови у Нишу граде се у мирном делу града и на доброј локацији, и рекао бих, у своје и у име осталих припадника Министарства одбране и Војске Србије, да смо задовољни што је Министарство одбране препознало проблем стамбеног збрињавања својих припадника и што се одмах кренуло у реализацију и што ћемо на овај начин добити кров над главом – истакао је поручник Милосављевић, додајући да то посебно значи његовим колегама који су већ засновали породице, али и осталима који ће тек формирати породице.