Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.01.2019.

Састанак врховних команданата војски Републике Србије и Руске Федерације




20.15 - На крају једнодневне посете Србији, руског председника Владимира Путина на аеродрому „Никола Тесла“ испратио је председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић.

19.30 - Испред Храма Светог Саве председник Путин обратио се десетинама хиљада окупљених грађана на српском и руском језику речима: "Хвала на пријатељству".

19.25 - У Храму Светог Саве председници Србије и Русије обишли су крипту и мозаик који израђују уметници из Русије. Председници Вучић и Путин, заједно са патријархом Иринејем, симболично су уградили делове у бојама српске и руске заставе у мозаик.

19.00 - Председници Вучић и Путин стигли су испред Храма Светог Саве. Ту их je дочекаo патријарх српски Иринеј. Високе званице до Храма стигле су кроз шпалир кадета Војне академије. 

16.34 - На конференцији за медије, председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић истакао је да је данас имао прилику да угости „доказаног пријатеља Србије и њеног народа“. Он је рекао да је задовољан напретком сарадње двеју земаља у свим областима, нагласивши да су данас у две фазе потписани бројни споразуми из готово свих сфера привредног и друштвеног живота.

- Оно што је за нас такође важно то је наша војна сарадња, која је увек не само коректна, већ смо захвални за подршку и помоћ и зато што је по повољнијим ценама Србија могла да набавља опрему - рекао је председник Вучић и додао да је председник Руске Федерације, водећи рачуна о српском народу и Србији, нама увек излазио у сусрет.

Председник Руске Федерације Владимир Путин нагласио је да је током данашњих састанака размотрена војна и војно-техничка сарадња. Он је истакао да ће Русија и даље излазити у сусрет српском руководству и помагати у јачању одбрамбених могућности Србије, те развијати сарадњу са одбрамбеним предузећима и наставити праксу заједничких војних вежби.

Одговарајући на питање новинара да ли се разматрала могућност посредовања Русије у нормализацији односа између Београда и Приштине, председник Вучић подсетио је да су се преговори са тзв. Косовом водили под посредством Европске уније до тренутка када су уведене таксе.

- Нама је био проблем то што нам се чинило да Албанци не желе компромис, можда ће га једног дана желети. Волели бисмо да то видимо – рекао је председник Вучић и додао да без Русије, због снаге коју она има у Савету безбедности, потпуно је јасно да никаквог решења неће бити. Он је додао да ће се пре сваког решења свакако посаветовати с председником Путином.

Ипак, нагласио је, када је реч о решењу косовског питања, не може бити оптимиста, јер га у овом тренутку просто не види, нити мисли да је реално да га у скоријем року постигнемо.

Према речима председника Путина, Русија је увек активно учествовала у решавањима тих питања. А када је реч о непосредно посредничкој улози, знамо да је ЕУ наступила као посредник у решавању неких питања, али нажалост, то се слабо испуњава. Он је подсетио на пример заједнице српских општина која је требало да буде формирана, али није. Сем тога, резолуција 1244 предвиђа присуство српских полицајаца и војника на територији Косова и Метохије, али ништа од тога нема.

- Неопходно је, чини ми се, да се с већим поштовањем односи према међународном праву и само у том случају можемо да се боримо за праведно решење – рекао је Путин.

Он је додао да је кршење Резолуције 1244 опасно, те да ће с партнерима радити све како би се међународно право испоштовало, а решење било праведно.

- Пажљиво пратимо оно што се дешава у региону – рекао је он и додао да српско руководство с председником Вучићем на челу ради много, а све с циљем стабилности у региону.

Говорећи о актуелној међународној и регионалној ситуацији, Путин је истакао да је Русија, попут Србије, заинтересована да ситуација на Балкану остане стабилна и безбедна. Што се тиче Косова, руски став је добро познат – залажемо се за постизање узајамно прихватљивог решења и за Београд и за Приштину, а у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

- Нажалост, у последње време приштинске власти су предузеле неколико провокативних корака што је озбиљно допринело напетости ситуације, а ту пре свега мислим на одлуку о формирању тзв. војске Косова, што је директно кршење поменуте резолуције – рекао је Путин и подсетио да Резолуција 1244 не допушта стварање било какаве војске.

Русија, додао је председник Путин, у потпуности дели забринутост српског руководства и грађана, зато што овакви неодговорни поступци косовске стране могу да доведу до дестабилизације на Балкану.

Председник Вучић истакао је да се Србија дичи чињеницом да је независна, слободна и суверена земља и то не само у очувању њеног интегритета, већ и у начину доношења одлука.

- Србија доноси одлуке на основу воље њених грађана, а не на основу воље било којих других влада. Нико сем грађана Србије не може да одлучује какаву ће политику Србија да води – рекао је председник Вучић на конференцији за медије.

16.25 - Председник Русије Владимир Путин уручио је председнику Србије Александру Вучићу Орден Светог Александра Невског за велики допринос у развоју сарадње двеју држава. Реч је о високом одликовању руске државе којим су до сада одликована само шесторица Срба, међу којима су краљ Милан Обреновић, Александар Карађорђевић и Никола Пашић. Председник Вучић први је Србин који је у последњих скоро 100 година одликован Oрденом Александра Невског.

Председник Путин изразио је задовољство што уручује председнику Вучићу Орден Александра Невског. Он је подсетио да се Александар Невски посебно поштује у Русији, да су то одликовање раније понели и истакнути Срби  и да ће на почетни списак носилаца Ордена Александра Невског сада бити заслужено уписано и име председника Србије Александра Вучића.

Како је истакао председник Вучић, за њега и за Србију добити орден Александра Невског је велика част као и велика одговорност у будућем раду на проширењу сарадње између Русије и Србије. Председник Србије додао је да то признање значи и „да смо ми сачували Србију као слободну државу“.

16.21 - Извршена је размена потписаних билатералних докумената у присуству председника Вучића и Путина.

15.55 - Пленарни састанак делегација Републике Србије и Руске Федерације, коме присуствују сви чланови обе делегације. Председник Србије Александар Вучић рекао је да је са председником Русије у разговорима размотрио скоро све теме. Он је још једном истакао захвалност председнику Путину и Руској Федерацији за подршку коју дају Србији и српском народу за очување територијалног интегритета Србије и што, по том питању, активно помажу Србији у свим форумима, организацијама и институцијама. Руском народу председник Вучић поручио је да ће у Србији имати увек „искрене и добре пријатеље“.

Према речима председника Путина, данашњи разговори сигурно ће створити услове за даље кораке у циљу унапређења сарадње. Односи две земље, како је истакао председник Путин, јачају у свим секторима, озбиљну улогу играју хуманитарне везе, а сарадња јача и на пољу војне технологије и имовине коју Русија купује у Србији.


14.17 - На састанку у Палати Србија председник Вучић пожелео је добродошлицу председнику Путину и изразио захвалност на његовом личном ангажману на развоју српско-руских односа.  Како је истакао, Србија је увек могла да рачуна на руску подршку, али је и Русија увек могла да рачуна да има савезника у Србији. Председник Србије нагласио је и да односи Србије и Русије напредују у свим сферама друштвеног живота.

Председник Путин захвалио је председнику Вучићу и грађанима на топлом пријему. Истакао је да му је драго што може да посети пријатељску и братску Србију, као и да „са српким колегом разговара о свему што је урађено и што још може да се уради у односима две земље“. Према његовим речима, између две земље постоје историјски дубоки корени и духовна блискост.

14.10 – Обилазак изложбе Архива Србије „Српско-руске везе у документима 1804-1918“.

14.02 – Почела церемонија свечаног дочека председника Путина испред Палате Србија, уз 10 почасних плотуна из 10 артиљеријских оруђа и почасни батаљон Гарде Војске Србије. Рапорт је предао потпуковник Марко Марјановић. Химне двеју држава интонирао је Репрезентативни оркестар Гарде.

На дочеку су и делегације двеју држава. У делегацији Републике Србије је и министар одбране Александар Вулин.

13.47 - Председници Вучић и Путин положили су венце на Спомен обележје ослободиоцима Београда и Споменик црвеноармејцу. Током борби за ослобођење Београда 1944. године погинуло је око 1400 бораца Народно-ослободилачке војске и око 800 црвеноармејаца, који су сахрањени у заједничкој гробници.


13.43 - Председничка колона стигла на Гробље ослободилаца Београда.

13.20 - Колона с председницима Вучићем и Путином кренула је ка Гробљу ослободилаца Београда, где ће положити венце.

13.19 -
Руског председника Владимира Путина на београдском аеродрому „Никола Тесла“ дочекао је председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, уз највише државне и војне почасти и свечани строј Гарде Војске Србије.

13.05 - Руски председник Владимир Путин, који данас борави у посети Србији, слетео је на београдски аеродром „Никола Тесла“.  Три авиона МиГ-29 пратила су авион председника Путина од уласка у ваздушни простор Србије. То је велика почаст, али и функција безбедности. Током лета руских авиона кроз ваздушни простор Србије пратило их је шест авиона МиГ-29.

У функцији безбедног лета су и радари који су такође пратили лет авиона руског председника. У систему противваздухопловне одбране су и ракетне јединице које су такође биле у функцији заштите авиона председника Путина.

Програм посете председника Руске Федерације Владимира Путина

Све је спремно за дочек руског председника Владимира Путина, који ће на аеродром „Никола Тесла“ слетети у пратњи авиона МиГ-29 Војске Србије. Председника Путина дочекаће председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, уз свечани строј Гарде.
 
После дочека предвиђено је полагање венаца на Гробљу ослободилаца Београда и Црвеноармејцу.

Церемонија свечаног дочека биће приређена испред Палате Србија, уз свечани строј Гарде Војске Србије и 10 почасних плотуна из 10 артиљеријских оруђа.

Пре пленарног састанка делегација Републике Србије и Руске Федерације у Палати Србија, председници Александар Вучић и Владимир Путин имаће састанак у ужем формату.

Поподне је превиђено потписивање билатералних споразума у присуству двојице председника.

У наставку посете, председник Путин уручиће Орден Александра Невског председнику Републике Србије Александру Вучићу, а потом ће се двојица председника обратити медијима.

Председници Вучић и Путин обићи ће и Храм Светог Саве, где ће у свечаном строју бити кадети Војне академије.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић оценио је да је долазак председника Путина за Србију веома важан догађај и истакао да председници Путин и Вучић имају отворен и искрен однос који може да даје само добре резултате. 

„У Србију долази председник земље која има јасан принципијелан став у односу на Србију кроз стратешко партнерство. Оличење тог пријатељства и руске помоћи, наклоности према Србији, принципијелног става у њеном држању према нама, јесте Владимир Путин“, рекао је Селаковић за РТС.

Србија четврти пут дочекује председника Путина. За ту прилику главни град је у бојама српске и руске заставе, а на билбордима су исписане речи срдачне добродошлице.
 
Посету председника Путина Србији прати више стотина акредитованих новинара, фоторепортера и сниматеља домаћих и страних медија.