Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
14.12.2018.

Председник Вучић: Србија је посвећена очувању мира




- После много година претњи, данас је и званично формирана тзв. војска Косова на илегалан и противправан начин – изјавио је председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић на ванредној конференцији за медије поводом формирања војске Косова која је одржана вечерас у згради Председништва, а којој је присуствовао и министар одбране Александар Вулин.

- Све што су урадили Албанци урадили су у супротности са нормама међународног права и, чак у супротности и са сопственим највишим правним актом, Уставом, како они кажу „републике Косова“, и показали, као и њихови заштитници и спонзори, да им никада није било стало до поштовања права и правде, већ до провођења голе силе, напада на Србе и нескривеног напада на Републику Србију – нагласио је председник Вучић.



Према његовим речима, Србија је желела мир и уложила је огромну енергију, труд и стравичне напоре да сачува мир и стабилност у читавом региону, што није било ни мало лако, због чега је и 2013. прихваћен Бриселски споразум, желећи, како је додао да покажемо, колико смо спремни на разумно и рационално понашање и документ на који можемо да се позовемо.

Данас је сасвим јасно, нагласио је председник Вучић, да Албанци и њихови спонзори ни једног тренутка нису желели компромис, као и да иза свега што су радили стоје САД, Велика Британија, а по питању косовске војске и Немачка. То је, како је додао, учињено јер је све што су Албанци радили супротно међународном јавном праву и духу дијалога, као и њиховим интерним и илегалним прописима, а пре свега због чињенице да су овом одлуком угрозили мир и безбедност у целом региону Западног Балкана, као и они који су спонзорисали њихово понашање.

Председник Вучић је на вечерашњој конференцији истакао и да је Србија упутила хитан захтев за одржавање седнице Савета безбедности УН о Косову и Метохији, додајући да је спреман лично да учествује у њеном раду.

- Верујем да 'великани' неће ускратити малој Србији да каже чињенице о томе како се крши право на Западном Балкану и какве су опасности и безбедносни ризици ове одлуке за очување мира – истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је, такође, истакао да ћемо чекати да укину таксе, јер све мора да се врати у пређашње стање како би могли да се наставе разговори. Он је подсетио да је Србија увек чувала мир, јер је "сувише деце изгубила у ратовима" и да више нема деце за ратовање.

- Међутим, Србија има образ, понос, достојанство, државност и свој поносити народ. Поносан сам на наш народ на Косову и Метохији, на оне људе који су као одговор онима који су окачили америчку заставу, окачили заставу Србије на својим домовима, кућама, улицама. Дивно изгледа та слика - истакао је председник Вучић додајући да је то слика "једне мале, али поносне и слободне земље", те да они који немају чиме да се поносе морају да каче туђе заставе да би, наводи председник, показали колико су јаки.

Председник Александар Вучић запитао је вечерас на основу ког то акта су Албанци донели одлуку о формирању војске, додајући да је јасно да су Албанци на Косову и Метохији дошли на идеју да кажу да треба да се заокружи државност, али, како је истакао, нису то сами смислили, а видело се и ко им је помогао.

- Све што су урадили је супротно Резолуцији 1244, члану 9, став б, члан 15 у којима се захтева: демилитаризација ОВК и дугих наоружаних група косовских Албанаца и да ОВК и остале наоружане групе прекину одмах офанзивне акције и придржавају се захтева за демилитаризацију – истакао је председник Вучић.

- Тражим од свих стручњака да кажу један акт, став, тачку на основу којег су се дрзнули да погазе међународно право. То не постоји – закључио је председник Вучић.

Како је рекао, Србија је за њих била крива, јер није изгубила гласање у Интерполу, ЕНЦО, крива јер није изгубила у Унеско, а да ниједно од тих гласања није покренула Србија, већ напротив.

- Мала територијално и по броју становника, али велика по духу, слободарска Србија се супротставила и победила их са све Американцима. Замислите те дрскости да ми тако мали да покушамо да чувамо и спасавамо своју земљу? И сачували смо је, кад то нису могли да истрпе, кренули су са таксама – поручио је председник Вучић.

Обраћајући се Србима на Косову и Метохији, председник Вучић је поручио да ће их Србија заштити ако покушају да их нападну.

- Не брините, сваки покушај напада на Србе, Србија ће имати снаге да вас штити. Свака злоупотреба њихове војске и улаз тамо где је забрањено, у складу са споразумом који је Србије склопила са НАТО и без сагласности српског локалног становништва неће бити дозвољена. Нема уласка на север. Уколико вас буду напали, Србија ће имати снаге да вас заштити. Србија се неће одрећи своје тробојке, свога достојанства и поноса - закључио је председник Вучић.

Србија ће и у будућности, све док Приштина не укине своје мере, наставити да пропагира политику најбољих могућих односа са свим осталима у региону, поручио је вечерас председник Вучић.

- За Србију је мир од највећег значај и интереса, ничим га нисмо угрозили и нећемо – нагласио је председник Вучић поручујући да није вечерас дошао у униформи да парадира, јер „немамо кога да плашимо, али немамо ни кога да се бојимо, не зато што смо велики и јаки, већ зато што смо сатерани у ћорсокак, још само ваздух и слободу да нам узму - а то не дамо ни за шта на свету".