Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.12.2018.

Положени венци поводом Дана војних ветерана



Одавањем војних почасти и полагањем венаца на више локација, Министарство одбране и Војска Србије обележавају 4. децембар – Дан војних ветерана.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио начелник Управе за лагистику Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Жељко Нинковић положила је венце крај Спомен-костурнице војника страдалих у српско-турским ратовима и српско-бугарском рату и крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату, као и на централној комеморацији крај Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату.

Начелник Управе за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе пуковник Слађан Ристић предводио је делегацију Министарства одбране и Војске Србије која је крај Споменика жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. на Савском тргу положила венце и одала почаст свим страдалима припадницима наше војске у сукобима с краја 20. века.

Пошту страдалим српским војницима осим делегације Министарства одбране и Војске Србије положили су и представници традиционалних и ветеранских удружења.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић приредиће пријем за представнике војних ветерана у Свечаној сали Дома Гарде у Топчидеру.

После пријема, у Конгресној сали Дома Гарде биће одржана свечана академија поводом Дана војних ветерана.

За Дан војних ветерана одређен је 4. децембар када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату између савезника Србије, Црне Горе, Грчке и Бугарске, с једне, и Отоманске царевине, као поражене, са друге стране. Тада је 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило звање „стари ратник“, односно војни ветеран.

Избором 4. децембра за Дан војних ветерана обезбеђен је континуитет са ветеранима из времена балканских ратова, перида када је Србија ангажовала око 12 процената свог становништва у рату и све материјалне и финансијске резерве и уз стварање Балканског савеза са својим суседима успела да се заувек ослободи отоманских стега.