Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.11.2018.

Потписан Анекс протокола о донацији САД




Државни секретар у Министарству одбране мр Бојан Јоцић и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кајл Скат присуствовали су данас потписивању Анекса протокола о донацији САД у оквиру Програма за превенцију и контролу ХИВ/АИДС у Војномедицинској академији. Догађају су присуствовали и начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци. мед. Угљеша Јовичић и заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић са сарадницима.

Државни секретар Бојан Јоцић рекао је да се ове године 1. децембар - Међународни дан борбе против ХИВ-а, у свету обележава јубиларни 30. пут, а код нас традиционално наставком сарадње Министарстава одбране Републике Србије и Сједињених Америчких Држава у превенцији ове нажалост и даље неизлечиве болести. У програму за превенцију и контролу ХИВ-а Министарства одбране САД, наша војска учествује заједно са војскама из 80 земаља света, што потврђује чињеницу да се ХИВ инфекција сматра посебно важним проблемом у војним популацијама на глобалном нивоу јер има велики утицај на националну и на интернационалну безбедност.



„У том смислу веома је важна добра међународна сарадња, сарадња медицинских стручњака, научника и коначно војски, без којих превенција и сузбијање ове инфекције не би било могуће. Превентивне активности у нашој војсци важне су у великој мери и због континуираног учешћа припадника Министарства одбране и Војске Србије у мировним операцијама у региону Субсахарске Африке у коме живи преко две трећине свих ХИВ инфицираних у свету“, рекао је државни секретар Јоцић. Он је истакао да се борба против ХИВ-а води на подједнако важним фронтовима који теже истом циљу, а који чине превенција настанка нових инфекција и рана дијагноза и терапија већ инфицираних особа и упутио захвалност Сједињеним Америчким Државама на досадашњој сарадњи.

Амбасадор Кајл Скат рекао је да му је посебна част што уочи 1. децембра може да представи донацију средстава за превенцију и тестирање на АИДС коју је Министарство одбране САД обезбедило за Војску Србије као подршку заједничким напорима у борби против ове озбиљне болести. Упркос чињеници да је широм света скоро 40 милиона људи заражено и живи са ХИВ вирусом, уз рано откривање и лечење антиретровиралним лековима дијагноза АИДС не мора бити фатална.



„Војне снаге су нарочито подложне ширењу АИДС-а јер су распоређене широм света, у областима где контрола залиха крви није сасвим поуздана, а и ризик се у већој мери толерише. Из тог разлога је Министарство одбране САД од 2006. године до сада донирало помоћ Србији у вредности већој од милиона долара“, изјавио је амбасадор Скат.

На састанку који је претходио потписивању Анекса протокола о овогодишњој донацији, било је речи о активностима у области превенције ХИВ/АИДС и реализацији досадашње помоћи САД. Потпуковник др Жељко Јадранин из Института за епидемиологију Војномедицинске академије одржао је презентацију о развоју Програма превенције и контроле ХИВ/АИДС у Војсци Србије у последњих 12 година.