Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.11.2018.

Испраћај тима за заштиту бродова у операцију поморских снага ЕУ Аталанта




Свечани испраћај за 12 припадника Војске Србије који ће се у наредним данима придружити међународним снагама у војној операцији поморских снага Европске уније у Сомалији – "Аталанта", приређен је данас у касарни "Бањица 2" у Београду.

Пожелевши срећан пут нашим мировњацима, заменик начелникa Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић рекао је да aнгажовањем припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама, Република Србија већ дуги низ година показује да је спремна да пружи пун допринос миру и безбедности и на тај начин настави дугу традицију учешћа у мултинационалним операцијама УН, започету 1956. године.

Према речима команданта Батаљона војне полиције специјалне намене "Кобре" потпуковникa Горанa Цолићa, припремe су реализоване у земљи и иностранству, у Команди мисије у Лондону и у Грчкој на Криту. 



– Батаљону "Кобре" указана је изузетна част да по други пут упућује припаднике јединице у мисију за заштиту бродова – рекао је на свечаности потпуковник Цолић, нагласивши да је поносан на припаднике своје јединице који ће још једном имати прилику да презентују не само јединицу, већ и Војску Србије.

На данашњој свечаности, генерал-мајор Петар Цветковић уручио је државну заставу Републике Србије вођи нашег тима, капетану Вукашину Мијаиловићу који је том приликом изразио уверење да ће аутономни тим часно носити заставу Републике Србије и достојно представљати Војску Србије и све задатке успешно обављати током наредна четири месеца. 



Ово је шести аутономни тим за заштиту бродова који Војска Србије упућује у мисију Европске уније за решавање кризе у Сомалији, коју карактеришу унутрашње политичке поделе и ескалације насиља, као и честе талачке кризе због деловања пирата. Припадници Војске Србије ће у мисији "Аталанта" бити ангажовани као аутономни тим за заштиту бродова на броду "Пeтра II", у циљу заштита овог брода Светског програма за храну у зони операције.

Свечаном испраћају, уз чланове породица и пријатеље мировњака, присуствовали су и начелник Управе војне полиције бригадни генерал Рајко Миловановић, помоћник за операције Здружене оперативне команде пуковник Жељко Трамошљика и начелник Центра за мировне операције пуковник др Миливоје Пајовић.