Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
23.11.2018.

Обележен Дан 250. ракетне бригаде за ПВД



У касарни на Бањици свечаним стројем и поделом признања за предан и пожртвован рад најбољим припадницима 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства обележен је 24. новембар - Дан јединице. Свечаности су присуствовали начелник штаба Команде РВиПВО бригадни генерал Александар Бјелић са сарадницима, представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, ранији команданти и пензионисани припадници јединице, директори и представници установа с којима бригада сарађује, породице погинулих припадника, представници Српске православне цркве, локалне самоуправе и борачких организација и бројни пријатељи јединице. 

Подсећајући на славну прошлост јединице и њен развојни пут од 250. ракетног пука ПВО, основаног далеке 1962. године и наоружаног тада најмодернијим системом ДВИНА, командант бригаде Тиосав Јанковић посебно је истакао херојски отпор бригаде НАТО агресији, када је на одбрамбеним положајима, у извршавању часног задатка одбране Београда и Србије, погинуло 28 припадника јединице.
 
- Бројни су испити које је 250. бригада за ПВД успешно положила, укључујући и онај најважнији и најтежи, али најчаснији, у одбрани отаџбине од НАТО агресије. Патриотизмом, храброшћу, постигнутим резултатима, а посебно датим људским жртвама заслужили смо Орден народног хероја који с поносом носимо - рекао је пуковник Јанковић, додајући да су сви припадници јединице свесни да су задаци које извршавају у миру једнако одговорни и значајни попут оних које су извршавали пре готово две деценије у одбрани Србије.

- Стално смо ангажовани на задацима контроле и заштите суверенитета ваздушног простора Србије, реализујемо обуку лица из резервног састава, војника на добровољном служењу војног рока и све планиране задатке обуке сталног састава. Посебно истичем контролно-тренажна гађања, учешће на здруженој тактичкој вежби РВиПВО и вежби с бојним гађањем „Век победника“. Учешћем на тим и другим вежбама и реализацијом планиране обуке сачували смо и унапредили оспособљеност за извршење наменског задатка - истакао је пуковник Тиосав Јанковић.
 
После доделе награда и признања најбољим појединцима за пожртвован рад у периоду између два празника, одржан је свечани дефиле јединица, а затим су на Спомен обележје погинулим припадницима јединице, подигнутом испред Команде, положени венци и цвеће.