Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.11.2018.

Припреме за вежбу „Век победника 1918-2018“



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић присуствовали су данас атрактивном приказу Специјалне бригаде Копнене војске и Војне полиције на полигону „Међа“ код Лесковца и уверили се у спремност старешина и војника за војну вежбу коју Војска Србије организује поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата.

Припадници Специјалне бригаде и Војне полиције демонстрирали су војном врху део приказа који ће у част славних српских ратника наредних дана изводити на 10 локација широм земље.
 
Руководилац вежбе потпуковник Драган Кужет из команде Специјалне бригаде истакао је да је у оквиру припрема за реализацију тактичке вежбе са бојевим гађањем "Век победника 1918-2018" данас приказана провера припремљености јединица по теми "Ојачани батаљон војне полиције у противтерористичкој операцији".
 
- На војном комплексу "Међа" налазе се јединице Специјалне бригаде, Трећи батаљон Војне полиције и припадници РВиПВО. Тактичка вежба има више целина, а најзначајније су – специјални десант, класични десант, напад тимова на терористичку базу, напад тимова на терористе који се извлаче и напад тимова на возило и бекство терориста у самом возилу. Вежба је веома динамична и ово је само део приказа оспособљености припадника Специјалне бригаде и Копнене војске у реализацији наменских задатака – нагласио је потпуковник Кужет.
 
Специјалци Војске Србије приказали су данас на „Међи“  убацивање извиђачке групе падобранским десантом, прикупљање обавештајних података о непријатељу помоћу „Малог Милоша“, као и  блокаду терориста десантирањем падобранаца и уз помоћ борбених возила полиције М-86.

Чете за противтерористичка дејства добиле су задатак да униште терористичку базу и у ту сврху енергично су дејствовали из снајпера и митраљеза са возила „хамер“, паралелно убацујући други тим из ваздуха техником брзог спуштања из хеликоптера. Једнако атрактиван део њиховог приказа био је и хватање терориста који су покушали бег.
 
Данашњој смотри пред вежбу присуствовали су и в.д помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант РВиПВО генерал-мајор Душко Жарковић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове  генерал-мајор Илија Тодоров и командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан.
 
Војска Србије ће стогодишњицу победе у Првом светском рату обележити вежбом „Век победника 1918-2018“ на десет локација – војним комплексима „Пасуљанске ливаде“, „Међа“, „Орешац“, „Боровац“, затим на привременим полигонима „Пештер“ и „Тител“, као и у рејонима Јастрепца, Зворничког језера и Сремске Митровице. Посебно атрактиван сегмент вежбе биће на Војној академији, где ће припадници батаљона Војне полиције специјалне намене „Кобре“ показати знања и вештине које красе најелитније припаднике Војске Србије.