Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.10.2018.

Министар Вулин: Србија не прихвата формирање "војске Косова" и остаје војно неутрална




 
Министар одбране Александар Вулин састао се данас, у згради Старог генералштаба, са министарком одбране Републике Италије Елизабетом Трента, која борави у званичној посети Републици Србији.
 
Раније данас, председник Републике Србије Александар Вучић састао се са министарком Трента у згради Генералног секретаријата председника Републике у Београду.
 
После свечаног дочека, министри Вулин и Трента одржали су састанак на ком су разматрана кључна питања сарадње у области одбране, као и даљи правци њеног унапређења.
 


Министар Вулин изразио је задовољство тиме што је једна од првих посета у мандату министарке Трента управо данашња посета Београду.
 
- Веома је важно да Србија и Италија наставе са тако добрим односима када је у питању сарадња министарства одбране. Став Италије се у Србији веома цени и ми Италију доживљавамо као једну од кључних земаља у Европској унији. Желим да Вам захвалим на улози у мисији КФОР и на понашању италијанских војника у најтежим тренуцима за српски народ на Косову и Метохији. Да није било храбрости италијанских војника током мартовског погрома 2004. године ми данас не бисмо имали нека од најсветијих места у нашој православној цркви. Зато сам веома охрабрен што сте ми рекли да се италијански контингент у оквиру КФОР-а на Косову и Метохији неће умањивати и да ће Италија наставити да даје команданте КФОР-а, истакао је министар Вулин.
 
Он је нагласио и да је Србија војно неутрална земља, да као таква не жели да приступа ниједном од војних савеза и зато смо захвални на позицији италијанске владе и државе која нашу позицију неутралности разуме и прихвата.
 


- Председник Александар Вучић, који води преговоре са представницима Приштине, води храбру и доследну политику. То је политика тражења компромиса, политика која хоће да разуме да на простору читавог Балкана морају владати мир и стабилност. Управо због тога Србија не може да прихвати формирање “војске Косова”, јер сматра да формирање било каквих паравојних снага на простору Косова и Метохије заправо ствара нестабилност, немир, изазивају опасност, не само за Србију већ за читав регион. Резолуција 1244 јасно каже да је једина оружана сила на простору Косова и Метохије КФОР и још једном бих захвалио Италији на њеном учешћу и доприносу у оквиру КФОР-а. Веома сам поносан на заједничко учешће са представницима италијанске војске у мисији у Либану и веома сам задовољан што смо заједно у стању да другим народима обезбедимо мир. Радујем се наставку наше сарадње, поручио је министар Вулин и додао да се нада и да ће војно-економска сарадња Србије и Италије бити боља него до сада и да ће италијанска страна увидети како српска војна индустрија има много тога да понуди.
 
Министарка Трента захвалила је министру Вулину и властима у Србији на томе што цене улогу Италије у Србији и на Балкану.
  


- Моја посета Србији је прва посета једног министра из нове италијанске владе. На састанцима које сам данас имала са председником Вучићем и министром Вулином истакла сам свесрдну подршку Италије европском путу Србије, а такође и процесу важних реформи које се спроводе у оквиру приступних преговора. Такође сам изразила и нашу подршку напорима председника Вучића да се дође до компромисног решења са Приштином. Ми смо свесни да се дијалог, под покровитељством високе представнице Европске уније, води о сложеним темама. Сматрамо да обе стране треба да искористе све своје преговарачке капацитете и потенцијале како би се дефинисао споразум и договор био постигнут и како би се дошло до нормализације односа, истакла је министарка Трента.
 
Како је истакла, данашњи разговори са министром Вулином били су о темама од заједничког интереса.
 
- То је спектар тема од јачања билатералне сарадње, до заједничког учешћа у мултинационалним операцијама. Такође смо разговарали и о могућностима које постоје, у смислу интензивирања сарадње у области одбрамбене индустрије, закључила је министарка одбране Италије.