Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.10.2018.

Откривен споменик Гвозденом пуку у Прокупљу



Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић предводила је данас  државну церемонију поводом обележавања стогодишњице ослобођења Прокупља, одржаној у Спомен-парку. Током церемоније, премијерка је открила споменик Гвозденом пуку.

Свечаности, која је почела химном Србије у извођењу Репрезентативног оркестра Гарде, присуствовали  су министри у Влади Србије, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе и бројни грађани, а учествовали су и кадети Војне и Полицијске академије.
 
Председница Владе описала је Гвоздени пук, састављен од гвоздених Топличана, као - пук славних.
 
- Стати овде, пред овај споменик, пред 1.300 мртвих, шест и по хиљада рањених, пред историју, пред Србију за коју су се борили, више је од части, више од обавезе, то је тренутак апсолутне покорности, пред онима који су нас учинили непокоренима, пред онима који су нас научили правом значењу речи – слобода. Дуг који имамо је ненаплатив и вечан - изјавила је премијерка.

Она је поручила и да се слобода само једном осваја крвљу, челиком и славном смрћу. 
 
- После је паметни народи цене, чувају и живе. Уживају у њој сваки свој дан, сваки трен. Уживају у својим породицама, у перспективи својих породица, перспективи коју једино пружа мир. Улажу у слободу и улажу у мир, свој труд, свој рад и све своје знање, да би за будуће генерације слобода и мир били сигурни и вечни - истакла је Ана Брнабић.
 
Аутор споменика је академски вајар Чедомир Ристић, а иницијатива за његову изградњу покренута је 2015. године.
 
Раније данас, у згради Општине у Прокупљу одржана је седница Владе Републике Србије с једном тачком дневног реда – развој Топличког округа. Осим министара у Влади, седници су присуствовали и начелник Топличког округа Милан Аранђеловић, градоначелник Прокупља Александар Симоновић и председник Скупштине општине Прокупље Дејан Лазић.