Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
11.10.2018.

Министар Вулин на ОТЕХ-у: Само технологија коју освојимо је наша



Министар одбране Александар Вулин отворио је данас дводневни научно-стручни скуп у области одбрамбених технологија „ОТЕХ 2018“ у Војнотехничком институту.

Организатор осмог скупа је Војнотехнички институт у сарадњи са Управом за одбрамбене технологије Министарства одбране.

Према речима министра Вулина, наша земља је увек била поносна на своје људе, људе који чине одбрамбени систем и на њихов квалитет и знање.

- Наша земља никада није заостајала у квалитету људи који су је чинили. Наша земља је увек била поносна на своје људе који су увек бирали да у својој Србији остану и дају оно најбоље што имају. Зато и стојимо данас у овој згради и зато данас имам част да стојим пред најбољим инжењерима, рекао је министар одбране.

Он је поручио да је оријентација наше војске да се у највећој могућој мери опрема и снабдева из сопствених извора и средстава.

- Само оно што сами произведете, она технологија коју сте сами освојили је заиста ваша. Зато ћемо у наредном периоду, надам се и више него до сада, моћи да уложимо у људе који ће бити у стању да технологију коју купимо прилагоде и примене или створе потпуно нову. И ова конференција данас је управо у сврси тога, закључио је министар Вулин  и пожелео свим учесницима скупа успешан рад. 

Директор Војнотехничког института пуковник др Бојан Павковић поручио је да се у ери интензивног развоја нових технологија и брзих промена у области развоја наоружања и војне опреме развија реална потреба за блиском сарадњом и разменом знања између свих чинилаца који учествују у том процесу.
 „ОТЕХ“ је из године у годину посвећен највећим српским и светским научницима, а на данашњем скупу о српском научнику Милутину Миланковићу и његовом раду, говорио је професор др Лазар Лазић из Института за метеорологију.

Научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија „ОТЕХ“ одржава се од 2005. године, а шест година касније добио је међународни карактер.