Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
08.10.2018.

Састанак министра Вулина са генералом Пичом





Министар одбране Александар Вулин састао се данас са председавајућим Војног комитета НАТО генералом Стјуартом Пичом у Београду. Данашњи сусрет реализовaн је на маргинама посете делегације НАТО, на челу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, вежби „Србија 2018“.

Министар Вулин je истакао да je Република Србија чврсто опредељена да задржи позицију војне неутралности и да је „Партнерство за мир“ оптимални облик сарадње са НАТО пактом, који омогућује сарадњу на бројним пољима. Генерал Пич је изнео став да Алијанса у потпуности поштује војну неутралност Србије као и наведени приступ Србије сарадњи са НАТО, a да он лично веома цени кредибилитет и способност Војске Србије.

Према речима министра одбране Србије, за Републику Србију КФОР представља једину легитимну оружану формацију на Косову и Метохији која не сме да се смањује и захвалио за ангажовање земаља НАТО у његовом саставу. Он је додао и да било какви кораци приштинских власти усмерени на формирање тзв. „војске Косова“ представљају грубо кршење Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 и Војнотехничког споразума и потпуно су неприхватљиви за Србију.
Генерал Пич поновио је став Алијансе да одлука о смањивању снага КФОР треба да зависи од сталне процене развоја ситуације на политичком и војном плану и безбедносних индикатора стања, а не на основу дефинисаних датума. Он је подвукао изјаву генералног секретара Столтенберга, која је поновљена јутрос у разговору са председником Србије Александром Вучићем, да НАТО не подржава једностране кораке на претварању тзв. „Косовске снаге безбедности“ у тзв. „Оружане снаге Косова“ без одговарајућих уставних промена и да у НАТО-у званично не користе израз „војска Косова“ већ искључиво „Косовске снаге безбедности“.

На крају данашњег састанка, министар Вулин је нагласио да ће сарадња са НАТО бити настављена под окриљем Програма „Партнерство за мир“.