Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
13.09.2018.

Опремање Војне полиције ће се наставити




Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас свечаном пријему поводом Дана Војне полиције, који се обележава у знак сећања на формирање војне полиције тадашње Југословенске Народне Армије, 14. септембра 1955. године.

Како је рекао министар Вулин, на свечаности у Великој ратној сали Старог Генералштаба у Београду, војна полиција „као свака полиција света, није лака за волети, али је тешко не поштовати је“.



- Тешко је не поштовати људе који се доследно, упорно, тврдоглаво и жилаво боре за законитост, ред и поштовање правила, али више од тога за поштовање вредности које су нас учиниле великим и важним и вредности које су наш народ учиниле вредним понављања. У рату, Војна полиција је елитна јединица која се не склања из прве линије. У миру, Војна полиција се бори са свим оним од чега бисмо некада најрадије окренули главу – са криминалом и понашањем које је неспојиво са угледом и достојанством припадника Војске Србије, поручио је министар одбране и додао да је Војна полиција ту да нас упозори да нешто не иде како треба, али и да својим примером покажу какви треба да будемо.

- Да покажу све оно што је нама важно и све оно због чега наш народ воли, поштује и цени Војску Србије. У оној мери у којој су успешни у борби са појавама које не желимо да буду део наше војске у тој мери смо успешни и ми. У ових годину дана, Војна полиција је добила ново наоружање, нове униформе, добиће, после много година, мотоциклистичко одељење, добиће и нова возила, најсавременије и најмодерније комбије како и заслужују, истакао је министар Вулин.

Он је нагласио да је то доказ колико поштујемо оно што раде и колико нам је стало да оно што раде раде успешно и у најбољим условима.

- Набављаћемо још нове технике, оружја и возила, али најважнији су нам људи. Људи који чврсто верују у свој рад. Бити у Војсци Србије, не само у Војној полицији, није радно место као свако друго. Бити у Војсци је животни избор који престаје да буде каријерна одлука, већ постаје животна мисија. Свако од вас који је обукао униформу одредио је себе, дао је себи једну истинску животну мисију која ће га гонити да увек буде бољи, храбрији и на располагању својој земљи, закључио је министар Вулин.



Припадници Војне полиције, поводом празника, уручили су министру Вулину „црну беретку“, симбол припадника Војне полиције, у знак захвалности за успешно остварену сарадњу и пружену подршку. Данас су уручене и захвалнице сарадницима, колегама и пријатељима Војне полиције са којима имају дугогодишњу успешну сарадњу.

Начелник Управе Војне полиције пуковник Рајко Миловановић говорио је о историјату Војне полиције и поручио да су приоритетни правци даљег развоја достизање веће оперативности и ефикасности у раду јединица и органа Војне полиције.

- Такође, приоритет је и јачање безбедности јединица и установа Министарства одбране и Војске Србије, развој партнерских односа на међународном нивоу, унапређењу система школовања кадра Војне полиције у складу са савременим безбедносним изазовима и ризицима, као и опремање савременим наоружањем и техничким средствима, истакао је пуковник Миловановић.

Пријему су присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије и бројни гости.