Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
14.08.2018.

Председник Вучић у ВТИ: Млади стручњаци у служби нашег напретка




Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, обишао је данас Војнотехнички институт у касарни "Жарково".

Посета је била прилика за информисање о степену реализације нових развојних пројеката Института, као и за разговор са 48 новозапослених младих стручњака у ВТИ.



Пожелевши добродошлицу новопримљеним истраживачима у ВТИ, председник Вучић је изразио задовољство јер види 48 инжењера, младих и стручних људи у ВТИ, уз жељу да их убудуће буде и више, нарочито из војних школа.

- То је важно, јер без вас наша Војска не може да има иновативно и техничко-технолошки напредак. Ми смо се поносили радом ВТИ и успевали смо, иако у технолошком заостатку за многим другима, уз вредан и напоран рад наших људи, да тај заостатак, ипак, учинимо не тако великим и не тако непремостивим – оценио је председник Вучић поручујући да се нада да ће се ти млади стручњаци посветити држави и њеном напретку, јер да бисмо сачували слободу и независност, потребна нам је снажна, озбиљна и одговорна војска која је у стању да превентивно делује на сваког потенцијалног агресора, који треба да буде свестан да ће се суочити са моћном техником, са људима спремним и оспособљеним да своју земљу бране и одбране.

Председник Вучић, је након обиласка, изразио задовољство што у години у којој се обележава 70 година рада ВТИ, може да разговара о пријему 48, а биће и још пријема младих инжењера.

- Важна порука за људе који се школују на Војној академији, за људе који улазе у Војску, је да ће имати посао, да ће моћи да раде у струци и да ће моћи да зарађују више. Омогућили смо да могу да другачије и боље брину о својој будућности и, пре краја године, Војску Србије очекују нова повећања примања, али и неке друге погодности, и то не само око лакшег добијања станова, већ и, рекао бих, око тога како да добијају већа примања уколико то својим радом, способностима и знањем заслуже – нагласио је председник Вучић.



Говорећи о ВТИ данас и његовим капацитетима, председник Републике је истакао да се у њега улаже 35 пута више него 2005. године, као и да аеротунелом који су данас обишли, само ми можемо да се похвалимо у овом делу Балкана и да многе од развијенијих земаља шаљу на испитивање своје ракете код нас.

Председник Вучић је запосленима у ВТИ поручио да „гледају напред, да гледају у будућност, јер само тако могу да ураде нешто за своју земљу, а ко гледа само у назад, он ће на првој препреци да се саплете“.

Одговарајући на новинарска питања, председник Вучић је истакао да су капацитети ВТИ 2005. и 2006. преполовљени, јер је 600 људи отпуштено, без најаве и неплански, а данас је попуњеност ВТИ 73 одсто и има места за нове раднике и инжењере. Данашњи обилазак је показао шта наша домаћа памет може да уради, а држава је спремна да подржи напредак наше производње, од наших композитних материјала, у нашим компанијама.

- Плате ће бити повећане и полако ће се приближавати нечему што не може да се мери са Немачком, али нечему што неће бити на нивоу било кога у региону – нагласио је председник Вучић, додајући да су измене настале у правилницима о награђивању најбољиих такође бити један од стимуланса за људе да остану у систему, а не као до сада „да их ми школујемо, да они после оду негде“.

Према речима председника Вучића, посао државе је да се направи амбијент у коме ће се кроз боље стамбене услове и веће плате и примања тим младим људима омогућити да буду задовољни у својој Војсци и то је управо оно што се чини.

Заступник директора ВТИ пуковник др Бојан Павковић у свом обраћању, осврнуо се на унапређење рада Института, посебно истакавши унапређење кадровске базе потребне за реализацију великог броја пројеката у области наоружања и војне опреме, како кроз ново запошљавање младих стручњака, тако и задржавањем постојећег кадра ВТИ.



Током данашње посете ВТИ, председнику Вучићу и министру Вулину представљени су актуелни развојни пројекти и тренутно стање у ВТИ, а обишли су и аеротунел Т-35 и поставке средстава из развоја и моделе за испитивања.

Војнотехнички институт највећа је војна научно-истраживачка установа и део је Министарства одбране Републике Србије. Развој наоружања и војне опреме (НВО), као производа високе технологије, главни је циљ деловања ВТИ. Током 70 година, колико Институт постоји, за потребе оперативне употребе Војске Србије освојено је више од 1.300 средстава НВО, међу којима бројне нове технологије, многи савремени материјали и нове методе. ВТИ располаже са 24 савремене лабораторије, од којих су неке од међународног значаја, јединствене на подручју Балкана, а већина превазилази војни значај, па се могу сматрати националним ресурсом Републике Србије.