Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
09.08.2018.

Дан високих званица на вежби Платинасти лав 18




У оквиру мултинационалне вежбе „Платинасти лав 18“ на полигону „Ново село“ у Републици Бугарској, на којој од 31. јула учествују и припадници Војске Србије из састава 31. пешадијског батаљона Треће бригаде Копнене војске, одржан је Дан високих званица вежбе.



Наш вод, којим командује поручник Лазар Павловић, заједно с осталим учесницима на вежби изводио је заједничку обуку вода у нападу, припрему положаја за одбрану, пружање прве помоћи и медицинску евакуацију, затим борбу у урбаној средини и борбу против импровизованих експлозивних направа. Током вежбе увежбавало се и ангажовање пешачких патрола у инцидентним ситуацијама.

Поручник Павловић изразио је задовољство квалитетом обуке коју је са својим водом протеклих неколико дана реализовао.

– Припадници мог вода приказали су веома добру обученост и високу мотивисаност за извршење свих задатака. Иако су временски услови били тешки успешно смо савладали све садржаје обуке и достојно представљали нашу земљу у међународном окружењу –  истакао је поручник Павловић.



Ове године на вежби учествује више од 600 војника, а осим припадника Војске Србије учествовали су и припадници оружаних снага Албаније, Бугарске, Грузије, Молдавије, Румуније, Сједињених Америчких Држава и Црне Горе.

Вежбе из серије PLATINUM се изводе од 2014. године у Бугарској, Румунији и Србији – „Lion“ у Републици Бугарској, „Eagle“ у Републици Румунији и „Wolf“ у Републици Србији, с тим што се вежба у Републици Србији од 2016. године реализује у сарадњи са Националном гардом Охаја.