Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.08.2018.

Министар Вулин: Своје слободно небо чуваћемо сами




- Небо над Србијом је слободно и ми ћемо своје небо сами чувати, истакао је данас министар одбране Александар Вулин на свечаности поводом Дана рода авијације, уприличеној на аеродрому "Батајница".
 


- Захваљујући великом разумевању врховног команданта Војске Србије и великом улагању које читава Србија предузима када је наше ваздухопловство у питању можемо да кажемо да се изједначавамо у технолошком смислу и са другим, далеко напреднијим и богатијим армијама. Ми нећемо као неке друге земље изнајмљивати заштиту свог неба, нећемо никоме плаћати да чува наше небо. Војска Србије, наше ваздухопловство и авијација су у стању већ сада да чувају наше небо и да за то не тражимо помоћ ни од кога, нагласио је министар Вулин.
 


Он је додао да ће модернизација бити настављена, од набавке нових мигова преко нових хеликоптера, до побољшавања материјалног положаја припадника авијације.
 
- Њихове дужности су специфичне, њихова одрицања су таква да то мора бити прихваћено и да се то мора наградити на посебан начин, на чему већ сада радимо са Командом Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, и веома брзо ћемо пред наше припаднике и изаћи с конкретним мерама. Небо над Србијом је слободно, након НАТО агресије никада нисмо били у бољем стању и наше небо ће чувати српска авијација, поручио је министар одбране.
 


Према речима команданта РВ и ПВО бригадног генерала Душка Жарковића данашњи дан је велики празник за све авијатичаре.
 
- Гледамо у будућност с надом да ће она бити далеко боља, а на то нам указује управо опремање РВ и ПВО, како авионима тако и хеликоптерима. Паралелно с опремањем упућујемо наше људе на обуку и у иностранство и очекујемо да ће у наредне две-три године оперативне способности РВ и ПВО бити значајно подигнуте на виши ниво и допринети одбрани наше земље, рекао је генерал Жарковић.
 


После свечаности, министар Вулин и генерал Жарковић положили су венце на споменик Херојима авијације на батајничком аеродрому.
 
На данашњој прослави Дана авијације додељени су летачки знакови, награде и похвале, а приређен је и дефиле јединица.