Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
29.07.2018.

Бесплатни лекарски прегледи поводом Дана санитетске службе



Поводом Дана санитетске службе, Управа за војно здравство Министарства одбране данас је организовала бесплатне специјалистичке прегледе за грађане у Војномедицинском центру Карабурма, Војној болници Ниш и Војној болници Нови Сад.
 
За бесплатне лекарске прегледе, које војне здравстве установе 13. пут организују у последњих годину дана, пријавило се око 700 грађана, од чега око 290 у Београду, око 160 у Нишу и више од 180 у Новом Саду. За специјалистичке прегледе могли су се пријавити сви заинтересовани суграђани, укључујући и оне који немају здравствено осигурање.
 
Да све савршено функционише и да сви заказани пацијенти на време добијају услугу, лично се уверио управник Центра војномедицинских установа Београд пуковник др Славољуб Сталетовић, који је с управником ВМЦ Карабурма др потпуковником Миланом Младеновићем обишао ту здравствену установу.
 
Том приликом, пуковник Сталетовић истакао је да је реч о акцији која се у војним здравственим установама организује поводом Дана санитетске службе, а уз сагласност министра одбране Александра Вулина.
 
– Тим поводом бесплатне специјалистичке прегледе организујемо у три наше војноздравствене установе у Нишу, Новом Саду и Београду, односно ВМЦ Карабурма. Одзив грађана је изузетно велики у свим овим војноздравственим установама, а ми смо успели, захваљујући капацитетима које имамо, да региструјемо око 700 пацијената, рекао је пуковник Сталетовић, додавши да је реч о петој акцији коју организује Центар војномедицинских установа Београд од почетка године, те да је евидентно да грађани имају потребе и жеље да дођу и да се прегледају код наших стручњака.
 
Према речима управника ВМЦ Карабурма око 290 грађана Београда и околних места пријавило се данас за бесплатне лекарске прегледе у тој здравственој установи који ће добити услуге лекара осам специјалности, а биће у прилици и да ураде дијагностичке процедуре попут ултразвука абдомена и срца.
 
– До 10 часова прегледали смо око 30 одсто заказаних пацијената и до сада нисмо евидентирали никакакве проблемне у раду. Иначе, интересовање је било изузетно велико, па је већина слободних термина већ првог дана била заказана, рекао је потпуковник Младеновић, изразивши наду да ће иста акција бити поново организована како би сви заинтересовани имали прилике да добију медицинске услуге војних лекара.
 
Он је истакао да су данашњу акцију помогли и лекари ВМЦ Нови Београд, посебно радиолози, с обзиром на то да је интересовање за ултразвучну дијагностику било највеће.
 
Међу грађанима који су искористили данашњу акцију бесплатних прегледа био је и  Божа Филиповић који је одрадио преглед код физијатра.
 
– Докторка и сестра које су ме примиле биле су изузетно стручне, прецизне и јасне у објашњењима, а уз све то и љубазне, рекао је Филиповић, истичући да ће се, ако се за то укаже потреба, поново пријавити за бесплатне прегледе у војним установама.
 
У време када је и заказана, у ординацију код интернисте улази и Евица Недовић која је за акцију бесплатних прегледа сазнала гледајући телевизију.
 
– Преглед код интернисте имала сам заказано у 8.20 часова, све је ишло по реду, одмах сам била прозвана. Након што ме је докторка прегледала, дала ми је упут за лабораторију где су ми урадили све потребне анализе. Докторка је изузетно љубазна, детаљно ме је прегледала и погледала све моје претходне налазе. Изузетно сам задовољна овом услугом, а било би сјајно кад бих могла да обавим још неке прегледе, рекла је Недовићка, додавши да за лекаре и сестре у ВМЦ Карабурма има само речи хвале.
 
У Војномедицинском центру Карабурма Београђани су били у могућности да се бесплатно прегледају код интернисте, кардиолога, неуролога, оториноларинголога, физијатра, гинеколога, дерматолога, пулмолога и офталмолога.
 
У Војној болници Ниш  свим заинтересованим суграђанима услуге су пружали специјалисти кардиологије, гастроентерологије, ендокринологије, неурологије, опште хирургије, офталмологије, оториноларингологије и урологије, док су Новосађани у Војној болници имали прилику да се прегледају и консултују с кардиолозима, нефролозима, пулмолозима, дерматолозима, општим хирурзима, гинеколозима и неуролозима.
 
У оквиру бесплатних прегледа вршене су основне анализе крви, одређивање нивоа шећера у крви, ЕКГ, радиографска снимања, ултразвучни прегледи, као и друге дијагностичко-терапеутске процедуре, али искључиво по индикацијама лекара специјалиста.
 
Министарство одбране крајем прошле и почетком ове године у више наврата отворило је врата својих здравствених центара у Београду, Новом Саду, Нишу, Краљеву, Врању и Бачкој Тополи током којих су војни лекари-специјалисти прегледали више хиљада грађана Србије пружајући им врхунске здравствене услуге. Акција бесплатних прегледа грађана и даље наилази на велико интересовање у свим градовима у којима је била организована, најпре због професионалности и квалитета рада запослених у војним здравственим центрима, а затим и могућности да се у једном дану одраде прегледи на које се неретко чека и месецима.