Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.07.2018.

Вредности које се не смеју заборавити



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас почетку маратона “Хероји отаџбине Србије” испред Храма Светог Саве у Београду, који је организован поводом обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата, а биће одржан у етапама на релацији Београд – Српско војничко гробље Зејтинлик у Солуну.
 
Пре него што је дао знак за старт маратона, министар одбране је учесницима трке пожелео успех и захвалио на учешћу у том великом подухвату.
 
- Сто година од Првог светског рата прилика је да се подсетимо вредности због којих обележавамо управо и ову годишњицу. Наши маратонци ће однети поруку грчком народу да памтимо, да не заборављамо, да ценимо све оно што су урадили за наш народ пре сто година, али више и важније од свега да смо сада, у овом тешком тренутку, са грчким народом и да треба да знају и да разумеју да нису сами, нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, Срби знају како је када је тешко, како је то када се пати, Срби знају како је то када ваше ране никога не боле.
 
- Ево нас да покажемо да нам је стало до грчког народа, да ова трагедија није нешто у чему ће бити сами. Ми памтимо како је било пре сто година и тога се сећамо, али смо исто тако спремни да сада, у нашем времену, будемо са грчким народом када је тешко. Пре сто година, српски и грчки народ су се борили за исте вредности, а те вредности ни данас нису превазиђене и данас постојимо и живимо због њих. Слобода и наше право на избор разлог су због ког смо победили у Првом и Другом светском рату, јер када браните тако велике и узвишене вредности, онда не можете да будете поражени. Сто година касније, постоје и они који би да мењају историју и они који би да од Првог светског рата направе некакав бесмислени сукоб у коме су сви били исти и у коме су сви били само жртве рата. Нису, јер Први светски рат Србија није изазвала, није га ни тражила и Први светски рат је Србију оставио у ранама, крваву и обогаљену, али ми смо били победници. Победили смо зато што смо се борили за слободу и право на избор, баш као што то радимо и данас, поручио је минстар Вулин додајући да то не смемо заборавити и што ми будемо гласнији и што се будемо јасније сећали, то ће и други више морати да памте.
 
Министру Вулину уручено је и посебно признање, као и споменица и медаља маратона.
 
Међу одабранима који ће кренути путевима наших предака је и потпоручник Марија Лукић из Бригаде везе, која је истакла да јој је као припадници Војске Србије част да учетсвује на том међународном хуманитарном маратону.
 
- Спремали смо се скоро свакодневно, у складу са својим обавезама, а очекујем да ћу успети да завршим трку до краја. Реч је о штафетној трци, а сваки учесник треба да претрчи одређени број километара дневно, објашњава потпоручик Лукић.
 
Како су организатори маратона из Атлетског клуба “Племенито срце” истакли, патријарх српски господин Иринеј благословио је учеснике ове трке, а благослов је стигао и од свештенства манастира Хиландар. Пре старта, испред Храма Светог Саве одржан је и молебан за постардале у Првом светском рату, коме је присуствовао и амбасадор Грчке Елиас Елиадис.