Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.07.2018.

Несвакидашњи успех медицинског тима ВМА




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са тимом лекара Војномедицинске академије који је почетком месеца извео комплексан хируршки захват одстрањења липосаркома - ретке врсте тумора великих димензија.
 
Након гастроентеролошке дијагностике потпуковникa доц. др сц. мед. Небојше Манојловића из Клинике за гастроентерологију и хепатологију ВМА и конзилијарне одлуке о оперативном лечењу, хируршки захват 5. јула извели су проф. др Братислав Трифуновић, доц. др Бошко Милев, потпуковник асист. др Милан Јовановић и др Живорад Коцевски, анестезиолог др Александра Ристановић и инструментарке Маријана Бугарчић и Јасмина Митровић. Захват одстрањења успешно је изведен захваљујући мултидисциплинарном приступу лечењу.
 


Министар Вулин рекао је да 4.500 припадника војног здравства брине о 131.000 наших осигураника и више од 300.000 цивила који сваке године прођу кроз институцију војног здравства и који о војном здравству говоре све најбоље.
 
- Потпуно су у праву. Војно здравство је понос Министарства одбране, али и уопште медицинске струке. Желим да захвалим професору Трифуновићу и његовом тиму на овој изузетној и вансеријској операцији коју су урадили, али и више од тога – на свакодневном раду, на свакој операцију за коју никада нисмо чули и о којој не знамо ништа, али операцији која је спасила нечији живот или га променила на боље, истакао је министар Вулин.
 
Према његовим речима, Министарство одбране ће наставити да улаже у војно здравство.
 
- Улагање у квалитет војног здравства је улагање у квалитет живота не само припадника војске, него и припадника читаве наше земље. Свако може да се ослони на војно здравство и ми ћемо наставити да градимо и чувамо војно-здравствену структуру која се показала толико важном и вредном. Људи који раде у ВМА су оно што је најважније, на нама је да обезбедимо лекове и средства, али више од свега – да сачувамо квалитет људи  који раде у ВМА. Управо због тога смо и мењали законе како бисмо омогућили најистакнутијим лекарима, истраживачима и професорима да остану у ВМА, да остану ту до 65. године, као и њихове колеге у цивилству, препознајући да оно што ВМА чини јесу људи. На њих смо поносни и и данас им захваљујемо, поручио је министар одбране.
 


Начелник Управе за војно здравство пуковник др сци. мед Угљеша Јовичић истакао је да су сви у војном здравству веома поносни на оно што је тим лекара урадио у ВМА.
 
- Оваква операција се не ради свакога дана нити било где, а да би се се извела морамо да имамо добар тим, кадар, опрему и материјална средства. Нама је циљ да се све што се ради у ВМА пренесе и у остале војноздравствене установе, као што су војне болнице у Новом Саду и Нишу, где такође раде изузетно стручни лекари. Нама је министар Вулин дао задатак – да ова година буде година војног здравства и војне медицине, да се подигне на виши ниво. Ми тим корацима већ идемо и надам се да ћемо испунити задатак, рекао је пуковник Јовичић.    
 
У име ВМА, медицинском тиму честитао је и заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић.
 
- Захвалио бих и министру одбране на данашњем пријему због ових дивних људи, наше екипе која је једна од многих екипа коју ВМА баштини традиционално, већ 174 године. Војно здравство ће, не само ове године, већ и наредних година и деценија пред нама, бити нешто чиме ће се Министарство одбране поносити. Сигурно ћемо продужити овим стопама да бисмо и даље били кровна институција у војном здравству у Србији и региону, нагласио је пуковник Вукосављевић.
 
О комплексности хируршког захвата говорио је проф. др Братислав Трифуновић.
 


- То је један од најтежих захвата у онколошкој хирургији, пре свега због величине тумора, а и због места где је тумор био лоциран. То је место где се укрштају сви чворни, животни елементи – аорта, доња шупља вена, највећи лимфни судови и живци, као и кичмени стуб с великим кичменим живцима. Било је важно извадити тумор без икаквих оштећења, рекао је професор Трифуновић и додао да је хирургија „екипни спорт“ и да без доброг тима „не можете да радите овакве захвате“.  
 
Један од чланова тима је и др Живорад Коцевски из Македоније, лекар на специјализацији у ВМА.
 
- Велика ми је част што сам део овог тима и што ми је било омогућено да присуствујем једној реткој операцији. Истакао бих да је ВМА изузетна институција која пружа дивне услове за рад, и нисам могао да одаберем бољу институцију где ћу да стекнем специјалистички стаж, рекао је др Коцевски.
 
Ова врста малигнитета јавља се у малом броју случајева које прате различите симптоми болести. У случају пацијенткиње у ВМА, туморски процес пречника 50 центиметара и тежине око 18 килограма био је локализован у трбуху. Стање пацијенткиње (51) је стабилно и она је отпуштена из болнице на даље кућно лечење.