Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.06.2018.

Словачка против војске Косова




Министар одбране Александар Вулин састао се данас, у згради Старог Генералштаба, са министром одбране Словачке Републике Петером Гајдошем, који је први пут у званичној посети Републици Србији.
 
Министри су, сем осталог, разговарали о сарадњи у области одбране, политичко-безбедносној ситуацији у региону, као и о заједничком учешћу у мултинационалним операцијама у свету.
 


Како је министар Вулин истакао, политика Словачке је политика доследног пријатељства према Србији.
 
- Влада Словачке Републике још једном је потврдила да ће сачувати своју принципијелну позицију када је у питању непризнавање лажне државе Косово и да Словачка никада неће признати Косово. Такође, Словачка је подржала позицију Србије када је у питању постојање војске Косова и сложила се да никаква војска Косова не може да постоји, као и да ништа што је у супротности са Резолуцијом 1244 не може да се имплементира на простору Косова и Метохије, нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, Словачка снажно подржава политику војне неутралности и политику коју води председник Републике Србије Александар Вучић.
 


- Словачка ће наставити да у сваком међународном форуму подржава позицију Србије и, где год постоји могућност да Словачка говори, заступа ставове Србије. Захвалан сам на таквој позицији, а посебно као Министарство одбране, што ћемо наставити своју сарадњу и што нам наша политика војне неутралности омогућава да сарађујемо и са Истоком и са Западом, увек водећи рачуна о интересима Србије, закључио је министар одбране Србије.
 
Министар одбране Словачке задовољан је данашњим разговорима са српским колегом.
 
- Разговарали смо о нашој узајамној, садашњој и будућој сарадњи. Заједно градимо мир и сагласни смо да против тероризма, екстремизма и илегалне миграције морамо да се боримо заједно. Само заједничким снагама и напорима можемо постићи мир. Пример тога је наше учешће у мисији на Кипру, где не само да уживамо у миру и демократији већ супротно, заједно их градимо, обезбеђујемо и ширимо у свету. Учинићемо заједно све да бисмо у заједничкој мисији на Кипру наставили и даље да радимо. Желимо заједничку сарадњу у оквиру обуке, образовања, здравства и модернизације, као и да се што пре прошири и војно-војна и цивилно-војна сарадња, што ће бити у корист свима нама. Верујем у наставак и продубљење наше сарадње, истакао је министар Гајдош.
 


Он је рекао да се у Србији осећа као у родној земљи Словачкој и као пријатељ.
 
- Драго ми је што сам јуче положио венац у Крагујевцу на Гробљу словачким палим војницима у Првом светском рату. Захвалио бих српским пријатељима што се на одговоран начин понашају према споменику и чувају га од заборава. То јесте споменик словачке историје, али је и саставни део наше српско-словачке историје, захвалио је министар одбране Словачке.