Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
14.06.2018.

Министар Вулин: Изложба „Дијанина деца“ ће наставити да живи



Министар одбране Александар Вулин обишао је данас Изложбу „Дијанина деца“ у Дому Војске Србије, последњи дан пред њено затварање.

Министар Вулин изразио је велико задовољство, јер може да каже да је изложба о Дијаниној деци и све оно што је Дијана Будисављевић урадила за српску, јеврејску, ромску децу, за човечанство, наишла на велику пажњу грађана.



- Више од 5.000 наших суграђана видело је изложбу о Дијани Будисављевић, свему што је урадила и како је спасавала српску децу од усташког ножа. Ђаци више од 30 основних и средњих школа први пут су видели како је изгледао Други светски рат, колико су језиви били усташки злочини и могли су сами да се увере колико смо заборавили. Нажалост, ми Срби заборављамо. У нашим уџбеницима се о Дијани Будисављевић није говорило па чак и о Јасеновачком геноциду говорило се узгред, као да Срби имају разлога да се стиде, истакао је министар одбране.

Он је нагласио да је та изложба начин да Министарство одбране да свој допринос враћању истини и враћању ономе што морамо да знамо.

-  Ово је начин и прилика да кажемо хвала свим оним људима, без обзира које су вере или нације били, који су у тим временима нељуди били људи, који су били ту да ризикујући сопствени живот спасу српско дете. Ово је наш начин да кажемо колико смо захвални и да кажемо које су то вредности које Војска Србије, али и српски народ, бескрајно цени и због којих постоји и живи, рекао је министар Вулин.

Према његовим речима, Изложба ће наставити да живи.

- Изложба о Дијани и њеној деци, о усташким злочинима, о злочинима који често нису били кажњени и о врлини Дијане Будисављевић која није била награђена, обићи ће целу Србију. Отићи ће у Ниш, Нови Сад, и сви објекти Војске Србије биће отворени за ову изложбу, али се надам да ћемо са Дијанином децом моћи да упознамо и публику у Аустрији и бројним другим земљама и градовима, где год је потребно подсетити колико су злочини у Другом светском рату били страшни, колико је усташка НДХ била језива и колико је било људи који су умели да буду уз Србе у тим тешким и најтежим временима, закључио је министар одбране.



Изложба, ауторке Слађане Зарић и аутора архитектуре Ивана Мангова, посвећена је највећој акцији спасавања деце из концентрационих логора током Другог светског рата. Захваљујући Дијани Будисављевић, од сигурне смрти спасено је више од 7.500 српских дечака и девојчица из концентрационог логора Јасеновац у Независној Држави Хрватској. Више хиљада посетилаца изложбу је доживело веома емотивно, напуштајући Галерију Дома Војске Србије под снажним утиском.

- Желим да на сваком месту на свету постоји особа као што је Дијана Будисављевић –коментар је једног од више хиљада посетилаца уписан у Књигу утисака.

- Велика ствар за памћење и не сме се никада заборавити! Хвала Дијани Будисављевић за све што је урадила а то надмашује много једно људско биће и остаје вечно у сећању српског народа – један је од коментара у Књизи утисака и пример какав је утисак на посетиоце оставила изложба о лику и делу Дијане Будисављевић.