Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.05.2018.

Мултинационалном вежбом „Балкански одговор 2018“ против заједничких претњи




 
„Свет се мења, и то на горе, и постаје све небезбедније место у коме нам различите претње долазе с различитих страна“, рекао је министар одбране Александар Вулин обраћајући се учесницима мултинационалне цивилно-војне вежбе „Балкански одговор 2018“ на полигону „Равњак“ код Крушевца.
 
- Асиметричне претње угрожавају безбедност сваке земље. Тероризам може да се појави у било ком облику па и тако што ће користити оружје за масовно уништење хемијског и биолошког порекла. Зато је Војска Србије дужна да се припрема за сваку могућност и за све што може да нам запрети, али не само Војска Србије, већ читаво друштво, од Министарства унутрашњих послова, Црвеног крста, локалне самоуправе и сваке организације која може да помогне у очувању живота и безбедности наших грађана, нагласио је министар Вулин.
 


Према његовим речима, зато смо данас присуствовали вежби, не само војника, већ и држава које су забринуте због света који се мења и спремне су да раде против највећег зла модерног доба – тероризма.
 
- Када се ово зло појави оно угрожава све, не само једну земљу или један народ. Ми данас показујемо да када се припремамо за борбу против тог зла спремни смо да заборавимо на политичке несугласице, сукобе, различита мишљења и да се концентришемо на оно најважније, а то је сачувати животе, поручио је министар Вулин.
 


Говорећи о вежби, министар одбране је нагласио да су данас ту армије земаља које често мисле различито о бројним стварима, али све мисле потпуно исто када је у питању борба против тероризма и очување живота.
 
- Данас смо имали прилику да видимо врхунске професионалце који показују знање, обученост и спремност. Свим гостима из иностранства и свима који су дошли овде желим да захвалим на знању које су нам донели, али исто тако да пожелим да су и од нас имали шта да науче. Припадницима Војске Србије, МУП-а, Црвеног крста, Организације за забрану хемијског наоружања, локалној самоуправи Града Крушевца желим посебно да захвалим, јер је свако од њих показао велики труд и жељу да учи, нагласио је министар Вулин истичући да је посебно поносан на припаднике Војске Србије, њихово знање и њихову спремност да бране и чувају своју земљу.
 


Оцењујући вежбу као одличну, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић нагласио је да она има велики значај, јер ништа није ново када кажемо да данас нуклеарно, хемијско и биолошко оружје представља велику претњу, али је ново то да се оно у неким савременим ратовима и употребљава.
 
- То је оружје за масовно уништавање које може нанети огромне проблеме уколико дође у погрешне руке оних који имају циљеве уништавања живота и добара у свету. Уколико нисмо спремни да се томе супротставимо можемо ући у озбиљан проблем. Данас смо приказали способности Војске Србије и других структура Србије да се супротставе и да интервенишу у отклањању последица, посебно од употребе хемијског оружја. Тероризам није проблем једне државе, тероризам је светски проблем и у одговору у борби против тероризма морају учествовати сви, истакао је генерал Диковић посебно истичући међународни карактер ове вежбе.
 


На данашњој вежби на војном полигону „Равњак“ приказана је акција спасавања у урбаној средини у условима нуклеарно-радиолошко-хемијско-биолошке контаминације настале тероризмом, оружјем за масовно уништење и акцидентима.
 
У вежби је учествовало 370 припадника оружаних снага Србије, Аустрије, Белорусије, Мађарске, Македоније, Црне Горе и Шпаније, као и припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Црвеног крста Србије, Опште болнице Крушевца, Дома зравља Крушевца и представници Организације Уједињених нација за забрану хемијског оружја. У својству посматрача вежби су присуствовали представници Белорусије, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Италије, Црне Горе, Шпаније и САД. Организатор вежбе, која се одржавала од 20. до 26. маја, је Команда за обуку Војске Србије.




-