Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
24.05.2018.

Потписан План билатералне војне сарадње са Кином





Начелник Управе за Међународну војну сарадњу Сектора за политку одбране Министарства одбране пуковник Милан Ранковић и изасланик одбране НР Кине у нашој земљи старији пуковник Ма Јонгбаом потписали су, током данашњег састанка, План билатералне војне сарадње између Министарства одбране Републике Србије и Министарства националне одбране Народне Републике Кине за 2018. годину.

У наставку сусрета, разговарало се и о даљем унапређењу сарадње у области одбране између две државе. Истакнути су, такође, и традиционално добри општи и политички односи наших народа и држава, о чему сведочи и одговор председника НР Кине Си Ђинпинга на писмо председника Републике Србије Александра Вучића, у коме је наглашено да постоји обострани интерес за унапређење сарадње у области одбране, посебно на пољу војне индустрије.

Осим унапређења војнотехничке и војноекономске сарадње, током  разговора констатовано је и да постоји могућност развијања сарадње и у другим областима, као што су војно-војна, војномедицинска и војнообразовна сарадња, али и другим прихватљивим видовима сарадње.

Напоменуто је, такође, да се у наредном периоду очекује сусрет два министра одбране, а који ће знатно допринети јачању сарадње у области одбране између Србије и Кине.

Обе стране су се сагласиле да постоје могућности да сарадња у области одбране буде подигнута на још виши ниво планирањем и реализацијом активности међународне војне сарадње од заједничког интереса.