Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
14.05.2018.

Посета министра одбране Европској одбрамбеној агенцији




Министар одбране Александар Вулин посетио је данас Европску одбрамбену агенцију у Бриселу, где се састао са њеним извршним директором Хорхе Домеком.



Током посете сагледани су резултати досадашње сарадње и размењена  мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону.

У разговору са амбасадором Домеком, министар Вулин је истакао да је Република Србија војно неутрална земља и као таква може да сарађује са својим партнерима и на истоку и на западу. Он је изјавио да је Европска одбрамбена агенција веома важан партнер са којим Србија сарађује у области војне медицине, разминирања неексплодираних убојних средстава и за Војску Србије веома важне хеликоптерске обуке, с обзиром на опремање новим хеликоптерским системима којима ојачавамо нашу војску.

- За нас је такође веома важна и помоћ Европске одбрамбене агенције када је у питању укључивање на европско тржиште, посебно муниције коју наша одбрамбена индустрија производи и зато су одређени процеси стандардизације, који могу да се ураде са Европском одбрамбеном агенцијом, за нас од највећег могућег значаја, рекао је министар одбране.



Министар Вулин је изнео позитивну оцену о сарадњи Републике Србије и Европске одбрамбене агенције у претходном периоду, поручивши да је Република Србија чврсто опредељена за њено даље унапређење.

- Ми ћемо наставити своју сарадњу и верујем да ћемо је унапредити на обострану корист, јер Србија има шта да научи, али има и шта да покаже својим европским партнерима, закључио је министар Вулин.

Данашња посета делегације Министарства одбране Републике Србије има посебан значај јер представља прву посету министра одбране седишту Европске одбрамбене агенције од успостављања међусобне сарадње потписивањем Административног уговора 2013. године.