Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.04.2018.

Концерт оркестра Гарде



У сусрет обележавању Дана Гарде, синоћ је у касарни „Топчидер“ у Београду, одржан концерт Репрезентативног оркестра ове елитне јединице.

Свечаном концерту присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије и многобројни гости.


Говорећи о традицији и значају војног оркестра, командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић подсетио је да је указом кнеза Милоша Обреновића, давне 1831. године, под именом Књажевско – сербска Банда основан Репрезентативни оркестар Гарде.

- Музика је од тог тренутка постала саставни део српске Војске, а у Гарди непрекидно траје већ 187 година. Своје часно име и репутацију Гардисти су ковали у миру, али и у свим ратовима које је наша држава водила. Музика је често имала пресудан значај за морал наше Војске којој је она била једно од најјачих оружја. Нашим савезницима би звук српске војничке трубе доносио олакшање и одагнао бриге, јер су знали да одакле се она чује ту је најчвршћи бедем одбране, рекао је командант Гарде и нагласио да је непријатељу српска војничка труба уносила панику у редове, јер су знали да пред собом имају ратнике који се неће предавати.


Наступ Репрезентативног оркестра Гарде под диригентском палицом мајора Александра Ђурова означио је почетак низа манифестација поводом Дана Гарде, који се обележава 6. маја. Специјални гости на концерту били су хор Дечијег културног центра Београд, којим је дириговала мр Невена Ивановић, као и вокални солисти Марија Брајковић и Борис Папак.