Министарство одбране Републике Србије
 
Текст
17.04.2018.

Прослава Дана Војске Србије



Министарство одбране и Војска Србије, низом манифестација прославиће Дан Војске Србије – 23. април, у знак сећања на Други српски устанак подигнут истог датума, на Цвети, 1815. године у Такову.

У недељи која претходи Централној свечаности, у Војном музеју ће 19. априла у 14.30 часова бити отворена изложба „Српско-турски ратови 1876-1878. и стицање независности Кнежевине Србије“, док ће 21. априла од 12.30 бити одржани променадни концерти Репрезентативног оркестра Гарде у Ваљеву и Војног оркестра Ниш у Крагујевцу.

У градовима широм Србије одржаће се тактичко-технички зборови на којима ће грађанима бити приказан део наоружања и војне опреме, 19. априла у Врбасу, Смедереву, Бору и Пироту, 20. априла у Вршцу, Лозници, Чачку и Аранђеловцу и 21. априла у Кикинди, Јагодини, Ивањици и Сурдулици. Све свечаности почињу у 11 часова.

Војномедицинска академија организоваће бесплатне специјалистичке прегледе за грађане, 20. априла, од 15.30 до 19.30 часова, у 20 кабинета Поликлинике ВМА, Дечјем диспанзеру и Саветовалишту за исхрану Сектора за превентивну медицину ВМA.

У знак традиционалног поздрава у освит празнику Војске Србије, 22. априла, са Савске терасе на Калемегдану у 17 часова зачуће се почасна артиљеријска паљба, а припадници Гарде ће од 18 часова на Тргу Републике у Београду извести егзерцир.

На Дан Војске Србије, 23. априла, представници Министарства одбране и Војске Србије положиће венце на Споменик незнаном јунаку на Авали и у Такову код Горњег Милановца, на месту почетка Другог српског устанка. Од 11 часова у Крушевцу, Зајечару, Панчеву, Новом Саду, Краљеву и Нишу грађани ће моћи да присуствују пригодним програмима ван војних објеката, које ће организовати команде, јединице и установе Војске Србије.

Круна обележавања Дана Војске Србије је Свечана академија у Центру „Сава“ у Београду, 23. априла од 20 часова, којој ће присуствовати највише државно и војно руководство Републике Србије.

За поједине активности медијима ћемо послати посебне најаве са конкретним подацима у вези са акредитацијом медијских екипа.