Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.04.2018.

Награде припадницима Министарства одбране и Војске Србије




Министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић уручили су данас, у Великој ратној сали Старог Генералштаба, новчане награде за учињено дело и постигнуте резултате од посебног значаја припадницима Министарства одбране и Војске Србије.



Награде, од по 100.000 динара, уручене су у шест категорија први пут поводом Дана Војске Србије, а средства за новчане награде обезбедило је Удружење осигуравача Србије.

Министар Вулин уручио је награде десетару Мирославу Потићу за спасавање живота и отклањање последица елементарних и техничко-технолошких несрећа и десетару Срђану Ристићу за постигнуте резултате у области културе, традиције и спорта.

У категорији најбоље војно лице награђен је генерал-потпуковник Ђокица Петровић за ванредно запажене резултате и исказано изузетно залагање и пожртвованост приликом обављања редовних дужности војних лица, а у категорији најбоље цивилно лице награђен је војни службеник Милан Павловић за ванредно запажене резултате и исказано изузетно залагање и пожртвованост приликом обављања редовних дужности цивилних лица. Њима је награде уручио начелник Генералштаба Војске Србије.

Генерални секретар Удружења осигуравача Србије уручио је награду у категорији најбољи здравствени радник мајору Саши Димитријевићу за ванредно запажене резултате и исказано изузетно залагање и пожртвованост приликом обављања редовних дужности у области здравствене заштите.

Накнадно ће бити уручена награда у категорији најбољи истраживач војном службенику др Милану Милошевићу за постигнуте резултате у области науке и развоја наоружања и војне опреме.



Министар одбране захвалио је Удружењу осигуравача Србије што је тај сегмент нашег друштва препознао вредност и важност Војске Србије.

- Војска Србије је народ Србије. Војску Србије не можете раздвојити од народа ком припада. Увек делећи добро и зло, ту због оног најгорег, а живећи због оног доброг, и свега оног што чини наш живот вредним живљења, Војска Србије ради тежак и одговоран задатак. Не тражи наш војник, ни официр, ни цивилно лице, да му захваљују и не тражи ни да препознају колико му је тешко и колико одговоран посао врши. Али нам значи када видимо да нас наша Србија воли, поштује, цени и разуме колико је одговорно и тешко бити припадник Војске Србије и колико је важно имати снажну, организовану, опремљену и задовољну Војску Србије, поручио је министар Вулин.

Према његовим речима, Србија се воли и припадник Војске Србије није изабрао ту часну и честиту професију због плате, награде, одликовања или захвалности.

- Изабрао је зато што искрено воли своју земљу и народ, зато што је спреман свој живот да посвети служењу земљи и народу, спреман да уз њу буде кад је тешко и када је најтеже. И значи нам када видимо да нас Србија и сваки њен део разуме, поштује, цени и воли. Захваљујем Удружењу осигуравача Србије што су нам показали да препознају и разумеју тежак и частан војнички живот и да хоће да буду део њега, рекао је министар Вулин.



Честитајући награђенима, министар Вулин је напоменуо да је свака награда заслужена.

- Изабрани сте на основу воље својих колега, оних који вас познају, разумеју, који са вама деле хлеб, сваку тешкоћу и радост. Изабрани сте због онога што радите и представљате а на понос своје војске. Радује ме што ће ово бити традиционална акција и што ћемо сваке године моћи да изаберемо најбоље међу нама, наградимо их и захвалимо им што су ту годину провели у својој војсци, закључио је министар одбране.

У име награђених, присутнима се обратио генерал-потпуковник Ђокица Петровић. Он је свима захвалио и напоменуо да Министарство одбране и Војску Србије чине вредни, честити, поштени, пожртвовани и храбри припадници.

- Ми награђени смо само мали део великог строја изванредних људи који чине Министарство одбране и Војске Србије, поручио је генерал Петровић.

Генерални секретар Удружења Душко Јовановић напоменуо је да је сигуран како је „направљен најбољи избор награђених“ и обећао да сарадња почиње на обострано задовољство. Такође, он је похвалио идеју министра Вулина, о сарадњи ових институција, која је покренула „лепу и квалитетну акцију“.

- Наша је намера и жеља да убудуће помажемо све квалитете у веома квалитетном Министарству одбране и Војсци Србије, рекао је Јовановић.