Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
17.04.2018.

Посета Колеџа националне одбране Кеније



Полазници Колеџа националне одбране Републике Кеније, које предводи генерал мајор А. К. Икење бораве у једнонедељној студијској посети Министарству одбране и Војсци Србије.

У оквиру студијске посете кенијска делегација посетила је Војну академију, Војномедицинску академију и  представљене су им организацијске јединице Генералштаба Војске Србије. У саставу студијске групе налазе се и по један полазник из Републике Уганде, Боцване и Танзаније.
 
Приликом посете Војној академији, полазници највише кенијске војношколске установе упознали су се са историјатом српског војног школства, организацијом и надлежностима Војне академије, као и са областима које се изучавају на основним, мастер и докторским академским студијама. Гостима су представљени сви нивои каријерног усавршавања, као и могућности школовања припадника страних оружаних снага на Војној академији и Универзитету одбране.

Том приликом заменик директора Колеџа националне одбране Републике Кеније генерал мајор Икење презентовао је циљеве посете полазника Колеџа, као и војношколску установу из које долазе и изразио задовољство због срдачног пријема и свеобухватног презентовања војног школства у Србији.
 
У Војномедицинској академији представљен је рад те угледне институције у области лечења, научноистраживачког рада, као и образовања и усавршавања, где су кенијски представници били веома заинтересовани да чују о најновијим методама лечења које се примењују на ВМА, о искуствима у лечењу тропских болести, трансплантацији, као и лечењу малигних болести, туберкулозе и ХИВ-а.

Гостима из Кеније у касарни „Топчидер“ презентоване су најзначајније активности Војске Србије и организацијских јединица Генералштаба. Представници Здружене оперативне команде, Управе за планирање и развој, Управе за логистику и Управе за обуку и доктрину информисали су госте о ангажовању Војске, развоју способности, као и о концепту логистичке подршке у операцијама и обуци и вежбама на националном и мултинационалном нивоу.
 
Наредних дана полазници Колеџа националне одбране Републике Кеније посетиће Војнотехнички институт и полигон у Никинцима, а имаће и прилику да упознају и капацитете Одбрамбене индустрије Србије.