Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
16.04.2018.

Додељене годишње награде за најбољи научноистраживачки пројекат и докторску дисертацију




 
У Дому Војске Србије данас су додељене годишње награде за 2017. за најбољи научноистраживачки пројекат и докторску дисертацију у Министарству одбране и Војсци Србије. Скупу су присуствовали државни секретар Александар Живковић, помоћник министра одбране за политику одбране генерал-мајор Милан Мојсиловић, те представници управа и установа Министарства одбране и Војске Србије. 

Први пут од како се награда додељују добиле су је две даме – војни службеници доц. др Љиљана Јелисавац и др Даница Симић, дипломирани инжењери из Војнотехничког института. Доценткиња Јелисавац као руководилац пројекта „Истраживање у области експлозива, пиротехнике, барута и ракетних горива”, а др Симић за докторски рад о теми „Балистички хибридни нанокомпозитни материјали ојачани неорганским фулеренима”.

Научним посленицама је похвале уручио и на добијеним наградама честитао државни секретар Александар Живковић. Он их је том приликом поздравио у име министра одбране и свих припадника Министарства одбране.

Обраћајући се присутнима, државни секретар Живковић подсетио је да  су прошле године учињени значајни кораци  на унапређењу и развоју науке и поменуо неке од значајних резултата –  реализовано је 140 задатака из области основних, примењених и развојних истраживања, рађено је на 75 задатака верификационих и завршних испитивања, у употребу су уведена три средства из развоја;  обезбеђено је да припадници МО и ВС учествују на 90 различитих научних конференција и скупова; унапређена је област инвентивне делатности – решено 20 пријава патената и техничких унапређења, а шест наших научноистраживачких и образовних организација акредитовано је складу са републичким прописима.

- Наше присуство у здању Дома Војске Србије својеврсна је потврда да систем одбране схвата и уважава улогу науке у процесу развоја одбрамбених способности. Даљим унапређењем ове области, научна заједница Републике Србије и убудуће ће у Министарству одбране и Војсци Србије имати поуздане сараднике – истако је државни секретар.

Годишња награда за најбољи научноистраживачки пројекат,  докторску дисертацију и магистарски рад у Министарству и Војсци, која се додељује ради афирмације научноистраживачког рада  и стимулисања научних радника у систему одбране, установљена је Одлуком министра одбране од 2005. године.

Председник комисије за избор предлога радова  за 2017. годину пуковник др Александар Илић из Управе за стратегијско планирање је, образлажући избор овогодишњих радова и пројеката, рекао да је за награде било пријављено четири научноистраживачка рада и седам докторских дисертација.