Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.03.2018.

Војска Србије јача за шест авиона "ласта"




Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић обишли су данас на аеродрому „Батајница“ авионе "ласта" који су уведени у употребу у РВ и ПВО Војске Србије и авионе МиГ-29 на којима је у току ремонт и модернизација.

Министар Вулин је истакао да се Војнотехнички споразум који је потписан између врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и врховног команданта Оружаних снага Руске Федерације Владимира Владимировича Путина спроводи у роковима и у складу са свим оним што је договорено.

- Као што видите, процес модернизације наших ваздухоплова се несметано одвија. Овде раде наши стручњаци уз помоћ стручњака из Руске Федерације и можемо да кажемо да ће све, као што је и предвиђено, бити и испуњено. Посебно нас радује што смо данас овде због пријема шест нових ваздухоплова типа "ласта" у наоружање наше војске. То је продукт наше памети и знања, то су школски авиони које смо сами пројектовали и направили и после дуго времена успели да учинимо исправним, оперативним и вредним да буду део наоружања наше војске. Много је времена прошло од кад је наша војска добила овако вредан поклон, али поклон који смо сами направили, који је продукт наше памети и знања, рекао је министар одбране.

Он је објаснио да ће се наши пилоти обучавати у првом степену на нашим авионима.

- Након овога можемо да кажемо да заиста имамо све услове да одшколујемо пилота од првог степена од "ласте" преко Г4, дакле школског-борбеног авиона, па све до МиГ-а 29. Ово је велики дан за наше ваздухопловство, велики дан за наше оружане снаге и сваког грађанина наше земље, јер се овде види да наша војска напредује, да наша земља напредује и да смо све сигурнији и све заштићенији, поручио је министар Вулин.

Одговарајући на новинарска питања, министар одбране нагласио је да до краја године можемо да кажемо да ће сви наши авиони бити оперативни и у ваздуху.

- Наше ваздухопловство је спасено. Оно је било скоро уништено 1999. године, сада можемо да кажемо да ће када се заврши све о чему говоримо наше ваздухопловство бити сасвим сигурно најреспектабилније у региону. Уосталом, Србија треба да буде и јесте најреспектабилнија земља у региону па ће то бити и њена војска и њено ваздухопловство, закључио је министар одбране.

Генерал Диковић рекао је да је током данашњег обиласка сагледан степен реализације плана модернизације наших ловачких авиона  МиГ-29.

- Дошли смо да сагледамо како и на који начин се одржава постојећа техника, каква је сарадња са нашим партнерима и пријатељима из Руске Федерације на ремонту наших ваздухоплова. Са задовољством могу рећи да ћемо веома брзо имати унапређену оперативну способност нашег ваздухопловства, баш онако како смо замислили и како смо планирали. Све тече у складу с планом и динамиком, људи су мотивисани и орни за рад, а уз увођење авиона "ласта" за почетну обуку наших пилота имаћемо апсолутно заокружено наше ваздухопловство које ће бити способно да успешно штити ваздушни простор Републике Србије, поручио је начелник Генералштаба Војске Србије.

Командант 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле потпуковник Бошко Шербеџија појаснио је да је од данас у употребу уведено шест авиона "ласта", а преосталих осам ће бити уведено средином ове године.

- Авион "ласта" је једномоторни школски авион намењен за основну и део напредне обуке пилота који се школују на Војној академији. Својом новом, савременом дигиталном авиоником и летним карактеристикама обезбеђује савремену и напредну обуку у основном, акробатском, навигацијском, групном, инструменталном и ноћном летењу. Овај авион ће свакао допринети да се обука подигне на један квалитативно виши ниво, истакао је потпуковник Шербеџија.

Након обиласка, министар Вулин и генерал Диковић данас су се састали и разговарали са пилотима Војске Србије који ће ускоро бити упућени на петомесечну обуку за летење на авиону МиГ-29 у Руску Федерацију.