Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.03.2018.

Војни скијаши на понос целе Војске



Министар одбране Александар Вулин обишао је на Копаонику припаднике Министарства одбране и Војске Србије који се налазе на обуци у зимским условима и учеснике „7. ЦИСМ тренинг кампа“ на припремама за учешће репрезентације Војске Србије на скорашњем Светском првенству у алпском и нордијском скијању у Аустрији. Истичући да Војска Србије поклања велику пажњу развоју спорта у својим редовима, министар Вулин је рекао:

- Управо због тога ћемо у наредном периоду настојати да ојачамо посебно врхунски, репрезентативни спорт. Желимо да омогућимо да се војска такмичи између себе и с другим војскама, али и да се такмичи и с цивилима, да покаже колико је део нашег свеукупног живота, нашег друштва. Због тога је у плану поновно формирање војних спортских савеза, или некадашњих чета. О модалитетима се још размишља, али ти напори показују колико се пажње поклања физичкој обуци и физичкој спреми наших припадника. Наш војник можда може некада да има оружје које није најсавременије на свету, свакако да има армија које су на вишем технолошком нивоу од нас, али није могуће да имамо војску која је мање обучена, или која је физички мање спремна од било које војске на свету. Сваки наш војник може да се носи  са било којим својим колегом у некој страној војсци, а на нама је да му обезбедимо услове да покаже све своје способности, истакао је министар Вулин.

За разлику од чланова страних војних репрезентација, који се углавном професионално баве спортом у којем се такмиче, спортисти Војске Србије су најпре војници, професионални припадници ВС или МО, који током радног времена обављају своје професионалне обавезе, а затим спортисти који се пожртвовано и напорно припремају у своје слободно време, откидајући за тренинге време од своје породице, или од одмора, јер то воле и жртвују се за своју војску и за све нас. То се, рекао је министар треба променити.

- Кад се већ толико жртвују, кад имамо много разлога да се поносимо њима, јер се раме уз раме боре с професионалним спортистима, учесницима олимпијада и светских првенстава, на нама је да учинимо све што можемо да им то што с толико срца раде, буде и професионална обавеза, нагласио је министар Вулин, током обиласка 51. скијашког полигона на Копаонику.

О реализацији тренинга на Копаонику и резултатима најбољих скијаша Војске Србије министру је говорио генерал мајор Синиша Радовић, шеф Мисије Војске Србије при ЦИСМ-и, а затим се министар Вулин задржао у краћем разговору с најбољим реперезентативцима који ће, без сумње, већ на Светском првенству у Аустрији, у веома оштрој конкуренцији у велеслалому, поново показати колико вреде.

Министар Вулин је на Копаонику обишао и припаднике Специјалне Бригаде и пилоте РВиПВО који се на српској снежној лепотици налазе на обуци у зимским условима и кондиционирању у скијању, а затим је са представницима Општине Рашка и Рашког управног округа разговарао о помоћи локалне самоуправе у реализацији одређених инфраструктурних пројеката Министарства одбране и Војске на 51. скијашком полигону.