Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.03.2018.

Унапређење обуке један од приоритета



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, у пратњи команданта Команде за обуку генерал-потпуковника Ђокице Петровића, присуствовали су данас обуци на полигону „Пескови“ коју су извели полазници Центра за обуку и усавршавање подофицира у оквиру Основног курса за подофицире.

Министар Вулин је, том приликом, истакао да је од 1. јануара до данас у Војску Србије примљено нових 277 професионалних војника, а очекује се да ће до краја године, у борбени састав наше војске, ући и 112 подофицира.

– Наша Војска се интензивно обучава, наша Војска повећава свој борбени састав, како по броју тако и по квалитету оних који су уз нас, у њиховој обучености и спремности да изврше сваки задатак. Ми ћемо и у наредном периоду наставити да побољшавамо квалитет обуке, али не само активних припадника војске, већ ћемо се трудити и да имамо и што већи обухват резервног састава, како би и резерву припремили за савремене изазове и за све оно што очекује сваку војску – закључио је министар одбране.

Командант Центра за обуку и усавршавање подофицира мајор Саша Пуач истакао је да је данас приказано тактичко увежбавање по теми „Вод у нападу, одељење у одбрани“.

–Слушаоци 12. класе Основног курса за подофицире били су у улогама војника и командира група, тимова и одељења. Сам концепт програма намењен је за обуку кандидата за почетне подофицирске чинове, односно командире одељења, тимова и група – нагласио је мајор Пуач истакавши да је данашње тактичко увежбавање припрема за вежбу која ће се одржати заједно са Командно-штабним курсом и која је осмишљена тако да полазници Основног курса за подофицире извршавају задатак додељен оперативном процедуром командно-штабног курса.

Основни курс за подофицире траје од 15 до 17 недеља и чине га обука, стручноспецијалистичка обука и стажирање у јединицама Војске Србије. По завршетку Основног курса за подофицире, кандидати се производе у чин водника и постављају се на формацијска места у јединицама Војске Србије.

Полазници Основног курса за подофицире тренутно на полигону „Пескови“ реализују обуку која будућим најмлађим старешинама омогућава да у реалном времену и простору проигравају сценарије и ситуације на које могу наићи у мирнодопским и ратним условима на својим дужностима.