Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.03.2018.

Отворена Очна банка на ВМА



Улагање у Војску Србије је улагање у квалитет живота свих грађана
 
У оквиру обележавања Дана Војномедицинске академије и 174 године постојања те куће, данас је на ВМА отворена Очна банка.
 
Министар одбране Александар Вулин је истакао да је отварање Очне банке доказ да је улагање у Војску Србије, у побољшање квалитета војног здравства, улагање у квалитет живота свих грађана наше земље.
 
– Ово је доказ да смо на највишем научном и истраживачком нивоу и да своја сазнања можемо да поделимо са свим грађанима ове земље. Ова банка је добра вест, не само за војне осигуранике, већ и за све друге. Очна банка је добра вест за укупну здравствену заштиту и за укупну медицину – рекао је министар Вулин и додао да је то још један доказ да улагање у Војску Србије значи улагање у квалитет живота сваког грађанина ове земље.
 
Према његовим речима, што је Војска Србије напреднија и боље опремљена, то ће бити бољи квалитет сваког грађанина Србије.
 
– Војска Србије постоји због својих грађана, а војно здравство да штити здравље свих наших припадника Војске, њихових породица, али и цивилства. На Војномедицинској академији се сваке године изврши 20.000 хируршких интервенција, 30.000 људи остане овде у хоспитализацији, 500.000 различитих специјалистичких прегледа, три милиона дијагностичких и лабораторијских процедура – нагласио је министар одбране подсетивши да је врхунски квалитет наших стручњака оно што нас одваја од других.
 
Министар Вулин је истакао да понекад опрема на ВМА није најсавременија на свету, али квалитет људи који ради на ВМА је за сваки понос.
 
– Зато се војно здравство поштује, зато се воли. Због људи који знају свој посао, који су велики стручњаци али и људи који воле људе, људи који знају да помогну, људи који су у најтежим ратним временима спасавали животе без обзира одакле су повређени долазили. Који су били у стању да помогну и рањенику који није био припадник нашег народа или наше Војске. Људи који су пре свега показали да су хумани, способни и изнад свега стручни – нагласио је министар одбране честитајући свим запосленима Дан ВМА, уз поруку да је та установа понос система одбране и читаве земље јер је и у тешким временима очувала војно здравство.
 
Говорећи о значају Очне банке, пуковник др Вукосављевић истакао је да је њено отварање залог за будућност, не само куће на чијем је челу, већ за цело здравство Републике Србије, а и шире.
 
– Очна банка је само почетак стварања Банке ткива у којој ће се осим очних процедура изводити и друге трансплантације – рекао је пуковник др Вукосављевић, напомињући да би у будућности ВМА могла имати Банку коже, Банке костију, амбионске мембране и друге.
 
Према  његовим речима, Очна банка са свим апаратима коштала је око 13 милиона динара, односно колико и 15 трансплантација рожњаче ван земље, што значи да је реч о занемарљивој цифри у односу на могућности које Очна банка пружа.
 
Новоотворена Очна банка бавиће се прибављањем, чувањем, проценом квалитета, обрадом и дистрибуцијом делова ока ради трансплантације оним људима којима је пресађивање тог ткива једина шанса да поново прогледају. Отварањем оперативно функционалне очне банке у ВМА омогућиће се спровођење јасно контролисаних и научно утемељених узимања рожњача са кадавера, припрема, чување истих, као и трансплантација у циљу лечења, излечења и рехабилитације видне функције код  пацијената.
 
Говорећи о превентивним бесплатним прегледима који су поводом Дана ВМА били  организовани читаве недеље, Вукосављевић је истако да је реч о акцији која је привукла велики број грађана и да су за свега пола сата сви термини били попуњени. Он је данас најавио да ВМА сличну акцију планира за Дан Војске Србије, када би још неке клинике могле да отворе своја врата за бесплатне прегледе грађана из цивилства.
 
На данашњој свечаности је, већ традиционално, проглашена најбоља организацијска јединица у претходној години, а овога пута то је Клиника за кардиологију и ургентну интерну медицину. Начелнику те клинике, пуковнику проф. др Слободану Обрадовићу, плакету најбоље клинике на ВМА уручио је заступник начелника ВМА пуковник Вукосављевић.
 
Овогодишњи добитници медаље „Др Владан Ђорђевић“, која се додељује од 2009. године, су пуковник у пензији проф. др Драган Игњатовић и проф. др Миљко Ристић. За најплодније ауторе часописа „Војносанитетски преглед“ проглашене су проф. др Жељка Татомировић и примаријус др медицинских наука Мирјана Кендришић, а рецензент године је пуковник проф. др Слободан Обрадовић.
 
Свечаности су присуствовали и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, министри у Влади, патријарх српски Иринеј, представници државних институција, медицинских и научних установа, као и бројни пријатељи те војномедицинске установе.