Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.02.2018.

Официрски бал за повратак традицији



Поводом Дана државности, вечерас је у Дому гарде у Београду одржан Сретењски официрски бал.
 
Свечаном догађају, у организацији Савеза резервних војних старешина града Београда, присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, в.д. помоћника министра одбране Ненад Милорадовић, директор Полиције Владимир Ребић, официри и подофицири из Министарстава одбране, Војске Србије и Министарства унутрашњих послова са супругама, као и  гости из јавног и културног живота.

Присутне је поздравио председник Организационог одбора бала, песник Драган Јеличић који је изразио задовољство што се манифестација поново организује, након дужег времена.
 
- Повод за организацију догађаја је стогодишњица завршетка Великог рата, а циљ је да обновимо славне слободарске традиције Србије, са жељом да сви поново баштинимо свест о значају традиције која је увек напајала духовну снагу народа и дизала морал нашим ратницима - рекао је Јеличић.
 
О најважнијим датумима који ће бити обележени у години јубилеја - завршетка Великог рата, говорио је Љубомир Марковић, председник Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920, који је подсетио да је Србија увек водила праведне и ослободилачке ратове и зато је увек из њих излазила као победник.
 
Присутне је у име организатора - Савеза резервних војних старешина Београда, поздравио и Зоран Јовановић који је представио ту организацију и подсетио на велике победе српске војске у Првом светском рату. Он је посебно захвалио министру одбране Александру Вулину на несебичној помоћи у организацији официрског бала и изразио жељу да та манифестација постане традиционална.
 
Чланови београдског Клуба љубитеља плеса, у пратњи Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, представили су се уз „Краљево коло“, кола Мајора Гавриловића и Михаила Пупина, „Крагујевачки друм“, "Дунавски валцер", "Бечки валцер" и друге композиције.
 
Сплет српских игара, међу којима је „Бојарка“, „Играле се делије“, игре из Шумадије и сплет кола, одиграли су чланови Културно-уметничког друштва „Котуровић“ из Београда.
 
У наставку вечери, уз традиционалне официрске игре, српска кола и валцере, српски официри и подофицири оживели су лепоту и раскошан дух традиционалне српске музике. Добром расположењу допринели су и наступи Миодрага Петровића, глумца Српског народног позоришта из Новог Сада и вокалних солиста Данке Стојиљковић, Маринка Роквића и Снежане Ђуришић.