Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
14.02.2018.

Примопредаја дужности начелника Војне академије



Генерал-мајор Горан Зековић предао је данас, у присуству министра одбране Александра Вулина и ректора Универзитета одбране генерал-мајора Младена Вуруне, дужност новоименованом начелнику Војне академије пуковнику Мирослав Талијану у Војној академији.

Обраћајући се окупљенима, министар Вулин је истакао да емоције или исказивање емоција нису својствени војницима, али да смо данас имали прилике да их видимо и да их чујемо, зато што емоције говоре како се доживљава ова високошколска установа, говоре са колико љубави поштовања и страсти се она води и у њој се ради, живи и школује.

– Желим да се захвалим генералу Зековићу на годинама честите, часне и успешне службе, на животу посвећеном одбрани ове земље и припремама за одбрану ове земље, на животу достојанственог и честитог војника, који има шта да остави иза себе– истакао је министар Вулин, додајући да иза генерала Зековића остају резултати због којих га сви цене и поштују.

Он је, такође, честитао пуковнику Талијану додајући да се од њега очекује много, као што се много очекује и од сваког човека који носи униформу, а од њега и више.

– Његов задатак је да овој високој и часној институцији омогући да расте, да напредује, да се прилагођава времену. Ништа не почиње од нас, ништа није почело данас. Све што смо радили, радили смо тако што смо били ослоњени на оне пре нас, и покушавали, што је мера нашег успеха, да унапредимо оно што су чинили они пре нас, а да останемо достојни оних који ће тек корачати и који ће се ослонити на нас. Ништа не почиње од нас и само тако можемо да корачамо даље, осећајући вредност и величину земље, народа и институције за коју радимо и којој припадамо – нагласио је министар одбране.

Према његовим речима, историја Србије је историја борбе за слободу, а борба за слободу се водила ратовима.

– Историја Србије је историја борбе за слободу, ратова и припрема за ратове. Зато овај високи дом, зато ова важна институција, зато ова вољена институција у нашој војсци и нашем народу служи као наша вечита припрема и вечита опомена за борбу за слободу–рекао је министар Вулин додавши да слобода, која је разлог постојања нашег народа, није нешто што се једном добија и никада више не губи.
Он је нагласио да је само свакодневни живот посвећен борби за слободу успешан и испуњен живот, а народ који може да разуме да живи у неслободи није народ који се уписује у историју.

Ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна нагласио је да је током трогодишње службе генерала Зековића на месту начелника Војне академије та високошколска установа урадила много тога – основала Средњу стручну војну школу, унапредила Центар за симулације и учење на даљину и акредитовала све студијске програме на свим нивоима војног школовања и усавршавања.

– Током тог периода Војна академија имала је прилику да њоме командује човек богатог знања и војничког искуства – рекао је генерал Вуруна, истичући да је реч о врхунском професионалцу који је увек био посвећен послу.

На функцији начелника Војне академије, рекао је он, наследиће га пуковник Талијан, официр који је стасао у Војној академији и Школи националне одбране. На основу свих његових досадашњих резултата, навео је генерал Вуруна, сигуран је да пуковник Талијан неће само успешно командовати и руководити Војном академијом, већ ће у њу унети и вредност више.

Обраћајући се окупљенима, генерал Зековић је истакао да му је била част да руководи установом каква је Војна академија. Он је истакао да су иза њега резултати који су плод тимског рада свих запослених у тој установи.

– Војна академија и Школа националне одбране данас имају 17 катедри, а такво богатство нема ни један универзитет у Србији, рекао је он истичући да то треба неговати и унапређивати и у будућности.

Пуковник Талијан истакао је да нова дужност за њега представља задовољство, јер долази на чело установе на којој се школовао и која му је омогућила да оствари свој сан и постане официр.

– Истовремено, осећам и зебњу због великог изазова пред којим се налазимо, а то је потреба да Војну академију, која успешно остварује своју мисију више од два века, не само одржимо, већ је у организационом и функционалном погледу унапредимо и развијемо –рекао је новопостављени начелник Војне академије, истичући да се у томе мора почети потпуним промишљањем искуства из прошлости и критичком анализом стварности.

Данашња примопредаја била је прилика да генерал Вуруна уручи генералу Зековићу Плакету Универзитета одбране за допринос развоју војног образовања.

Пуковник Талијан, који је Указом председника Србије Александра Вучића недавно постављен на ту дужност, био је на челу Школе националне одбране, а генерал Зековић, након више од три деценије војне службе, одлази у пензију.