Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.02.2018.

Војна гимназија на понос Београда и Србије



Председница Владе Ана Брнабић и министар одбране Александар Вулин обишли су данас интернат Војне гимназије где почињу радови на реновирању соба за ученике, заједничких просторија, тоалета, читаонице и библиотеке.
 
Председница Владе изразила је задовољство што једна од најбољих школа у Београду и Србији коначно добија ново рухо.
 
– Војна гимназија је јако важан сегмент нашег система одбране и било је крајње време да се нешто уложи у ову школу јер је она то заслужила, рекла је Брнабић додавши да је реч о школи у којој се на једно место за упис пријављује више од 20 кандидата.
 
Према њеним речима, деца која своја знања стичу у Војној гимназији даље школовање настављају на Војној академији и представљају елиту у Србији.
 
– Време је да им обезбедимо боље услове и образовање, а образовање је један од највећих приоритета ове Владе. Важно је и да систему одбране кажемо хвала, као што смо то учинили кроз повећање плата и обезбеђивање станова, рекла је она истичући да су сада на ред дошли инфраструктурни радови у Војној гимназији и на Војној академији.
 
Она је подсетила да је зграда Војне гимназије подигнута 1936. године као школска зграда за Прву мушку гимназију и требало је да буде пример како у отаџбини треба градити школе.
 
– Тек сада, у сарадњи с градом Београдом, преводимо ову зграду да буде споменик културе града Београда. Када будемо завршили тај процес, онда ће се за њу, као споменик културе, стално одвајати средства за одржавање, рекла је премијерка подсетивши да се сада заокружује један систем који је важан и с аспекта образовања и одбране.
 
Министар Вулин подсетио је да су у складу с наређењима врховног команданта Војске Србије председника Александра Вучића почели радови на побољшању квалитета живота свих припадника Војске Србије, а од данас и у интернату Војне гимназије.
 
– За ову намену, у првој фази је одвојено нешто више од 30 милиона динара. Оно што је важније од материјалних улагања јесте став државе Србије и разумевање Владе да су ова деца елита, да су оно најбоље што имамо и да је сваки припадник Војске Србије оно најбоље што имамо, рекао је министар одбране истакавши да су ту и они који ће касније кроз своје школовање усвојити бројна знања и вештине и захваљујући њима водити Војску Србије на понос сваког њеног грађанина.
 
Према речима министра одбране, деца у интернату Војне гимназије имаће најбоље могуће услове за живот, на радост њих и њихових породица, а свакако на понос Војске Србије и читаве државе.
 
–Када постанете припадник безбедносног система, ви сте ушли у друштво најбољих, ви сте елита, она којом се Србија поноси, и управо због тога Србија је спремна да нашој деци која се школују за подофицирске и официрске чинове обезбеди најбоље могуће услове, рекао је министар војни и подсетио да је ово прво велико улагање у зграду интерната Војне гимназије још од када је зграда подигнута давне 1978. године.
 
Он је истакао да су ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе, који су смештени у интернату у Хумској улици, заслужили да живе у много бољим условима.
 
– Плодови политике штедње која је вођена у време Владе Александра Вучића данас се осете и у време када Владу води госпођа Брнабић. Можемо да кажемо да смо у стању и да имамо одакле да овој деци и свима онима који су у систему одбране живот учинимо много бољим, закључио је министар Вулин.
 
Ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна истакао је да је Војна гимназија школа која траје безмало већ пола века, и да су многи њени ученици досегли до највиших положаја у нашој Војсци, а неки су наставили каријере изван војне средине, па су обављали или обављају важне послове како у земљи, тако и у многим земљама региона.
 
- Ученицима Војне гимназије, а од недавно и Средње стручне војне школе, на располагању су сви капацитети Универзитета одбране, тако да они могу у том образовном циклусу који може да траје и осам година, да развију у потпуности све своје интелектуалне и физичке капацитете – нагласио је генерал Вуруна и искористио прилику да позове све заинтересоване младиће и девојке да се пријаве на конкурсе за упис у војне школе који су у току и остваре своје амбиције управо на Универзитету одбране.
 
Данашњи радови који су започети по одлуци министра одбране Александра Вулина и уз подршку Генералштаба, додао је генерал Вуруна, само су део ширих радова који се спроводе у Војној академији Универзитета одбране са циљем подизања квалитета услова живота и рада кадета и ученика, наглашавајући да то није само улагање у Универзитет одбране, већ је то улагање у одбрамбене капацитете наше земље.
 
- Ми ћемо се потрудити да марљивим радом потврдимо оправданост ових улагања – закључио је генерал Вуруна.
 
Према речима ученице четврте године Вање Стевић, услови у Војној гимназији и до сада су били на задовољавајућем нивоу, а да ће улагања која су планирана умногоме побољшати свакодневни живот и рад ученика двеју школа.
 
Ученик завршне године Никола Јовић, рекао је да је имао прилику да види и друге интернате те да сматра да ученици Војне гимнaзије и Средње стручне војне школе имају боље услове од већине цивилних ученика посебно када је реч о смештајним капацитетима.
 
О Војној гимназији, специфичностима наставног програма, као и изазовима са којима се та школа суочава присутне је информисао начелник Војне гимназије пуковник Мирослав Гвозденовић.
 
Говорећи о стању инфраструктуре у зградама Војне гимназије и њеног интерната, начелник логистике Војне академије пуковник Зоран Лучић, истакао је да комплекс интерната Војне гимназије служи за смештај ученика Војне гимназије и Средње стручне војне школе располаже са 516 кревета.
 
Према његовим речима, оба поменута комплекса, као и зграде у њима, од свог оснивања, нису имала значајнија инфраструктурна улагања, а процене су да је око 100 милиона динара потребно да би стање било примерено условима и намени тих објеката.
 
Он је подсетио да су у току радови који су планирани на нивоу инвестиционог одржавања у објекту интерната чији је инвеститор Војнограђевински центар, а извођач радова Војнограђевинска установа Београд. Планирани новчани износ за те радове, који се изводе на приземном нивоу и обухватају прилазни плато, уређење и замену столарије, подних површина, санитарног чвора, молерско-фарбарске радове, инсталације водовода и канализације, машинске радове и електро-енергетске радове, је 30 милиона динара.
 
Током обиласка Војне гимназије председница Владе и министар одбране разговарали су с ученицима о тренутним условима живота и рада у тој установи.
 
Обиласку радова присуствовао је и државни секретар Бојан Јоцић.
 
Крајем 2017. године Министарство одбране започело је инфраструктурне радове на Војној академији у коју ће у наредних 12 месеци бити уложено око 300 милиона динара како би се реновирали плато за постројавање, Спортски центар, пиштољска стрељана и унутрашњост смештајних капацитета како би се побољшали услови живота и рада кадета и старешина који се налазе на школовању на тој високообразовној установи. Инфраструктурни радови који данас почињу у интернату Војне гимназије наставак су системског улагања Министарства одбране у подизање квалитета у војном образовању како би се српски војни гимназијалци школовали по највишим светским стандардима.